İçeriği gör
  • KHK Haber
    KHK Haber

    AİHM’den KHK’lılar için ilk karar

    AİHM, OHAL döneminde KHK ile işinden çıkarılan Hamit Pişkin’in bireysel başvurusunda kararını açıkladı. Türkiye “adil yargılanma” ve “özel hayatın korunması” haklarını ihlalden mahkum edildi.

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz 2016’daki FETÖ’cü darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) görevlerinden ihraç edilen binlerce kişiyi ilgilendiren ilk davada kararını açıkladı.

    Mahkeme, 2016’da KHK uyarınca idari kararla işine son verilen Hamit Pişkin’in bireysel başvurusunda adil yargılanma ile özel hayata saygı haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

    Hamit Pişkin’in, bir kamu kuruluşu olan Kalkınma Ajansı’ndaki işine, terör örgütüyle irtibat ve iltisaklı olduğu şüphesiyle 667 sayılı KHK uyarınca son verilmişti.

    Kararda işten çıkarma kararının işveren tarafından geçerli sebep belirtilmeden KHK’ya dayandırıldığına işaret edilerek Pişkin’in kendisine kanıt ve somut gerekçe sunulması için mahkemelere yaptığı başvuruların da sonuç vermediği kaydedildi.

    “MAHKEMELER GEREKÇEYİ SORGULAMADI”

    AİHM, ulusal mahkemelerin, işten çıkarmaya gerekçe gösterilen yasa dışı yapılanmalarla iltisaklı olma zannının başvurucunun davranışları, ya da yeterli kanıt ve bilgilerle desteklenip desteklenmediği üzerinde durmadığını da not etti. Pişkin’in temyiz sonrasında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvurunun “kabul edilemezlik” kararıyla geri çevrilmesine işaret eden AİHM, bunun, AYM’nin de dosyayı yasal ve olgusal açıdan analiz etmekte başarısız kaldığını gösterdiğini kaydetti.

    Kararda, başvurucunun yargı sürecinin gerektiği şekilde gerçekleşmediğine hükmedilerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılanma hakkını düzenleyen 6’ncı maddenin ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verildi.

    “TERÖRİST” KARARI

    DW Türkçe’nin haberine göre işten çıkarma kararının başvurucunun davranış ve eylemleriyle bağlantılı olduğuna dair hiçbir kanıt gösterilmediğine dikkat çeken AİHM, başvurucunun işini kaybetmenin yanı sıra toplumda “terörist” olarak yaftalandığını, KHK ile işten çıkarıldığı için başka iş bulma imkanının kalmadığını, özel ve mesleki ilişkiler kurma ve ilişkilerini sürdürme imkanının kısıtlandığını, ayrıca mesleki ve toplumsal itibarının büyük zarar gördüğünü kaydetti. Mahkeme, bununla bağlantılı olarak AİHS’nin özel hayata saygı hakkını düzenleyen 8’inci maddenin ihlaline yine oybirliğiyle hükmetti.

    4 BİN EUROLUK TAZMİNAT

    Kararda Ankara’nın ortaya koyduğu tezlerin uygun olduğu ancak hakkında şikayette bulunulan müdahalenin “demokratik bir toplumda gerekli olduğu”nu göstermeye yeterli olmadığı belirtildi. Kararda başvurucunun keyfiliğe karşı gerekli asgari korumadan dahi yararlanamadığına dikkat çekildi.

    AİHM, Türkiye’yi başvurucuya 4 bin euro manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Maddi kayıplarla ilgili tazminat kararı ise çıkmadı.

    Kaynak



    Kullanıcı Geri Dönüşleri

    Önerilen Yorumlar

    Burada yorum bulunmuyor



    Cevap Yaz

    Şimdi cevap yazıp sonra kayıt olabilirsiniz. Eğer hesabınız mevcutsa, giriş yaparak üye isminizle cevaplayabilirsiniz.
    Not: Gönderiniz görünmeden önce editör tarafından kontrol edilip onaylanacaktır.

    Konuk
    Bir yorum ekle...

    ×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Restore formatting

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Yapıştırdığınız bağlantı uyarlandı.   Yalnızca link göster?

    ×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Yeni Oluştur...