İçeriği gör

İncelemeye Devam

Yeni Üye
  • İçerik

    7
  • Katılım

  • Son Ziyaret

İletiler bölümüne İncelemeye Devam kullanıcısının eklediği dosyalar


  1. Highlander, 18 saat önce yazdı:

    http://docstore.ohchr.org/SelfServices/FilesHandler.ashx?enc=6QkG1d%2fPPRiCAqhKb7yhsnaRHgUoltkh8hVgF4ILSr8TaasLLbVZK0repZqFTV7eALVrUobBgpukZ0V3A%2flF78t1FdnkYNoqcXnUmQh0LNaFYgQm%2bz2tB6IGFy9xPL%2bF

    Yukarıdaki linkte ozellikle 6. Maddeye bakilmasini tavsiye ederim. Başvurucunun ic hukuk yolunun tüketilmesine yönelik attığı adımlari izah ederken hukuki ve idari tüm kararların ve mevzuatın BM'nin çalışma dillerinden birinde sunulması gerektiği bildiriliyor yani Türkçe belgeler kabul görmeyecektir. Ancak, bu bilgilerin örneğin ingilizce ÖZETLERİ makbul kabul edilecektir. Ayrıca, belge/bilgilerin suretleri gönderilecek, aslı gerekmiyor.

    6. Steps taken to exhaust domestic remedies

    Describe the action taken to exhaust domestic remedies in the State party in which the alleged violation(s) of rights protected under the Convention occurred, such as attempts to obtain legal or administrative redress. Any complaint submitted to the Committee must first have been submitted to the national courts and authorities for consideration.

    In particular, please indicate:

    Type(s) of action taken by the alleged victim(s) to exhaust domestic remedies, such as decisions of domestic courts

    Authority or body addressed

    Name of the court hearing the case (if any)

    Date(s)

    Place(s)

    Who initiated the action or sought a solution

    Key points of the final decision of the authority, body or court addressed

    If domestic remedies have not been exhausted, please explain why

    Note: Please enclose copies of all relevant documentation, including copies of legal or administrative decisions or domestic legislation related to the case or summaries of such decisions or legislation in one of the working languages of the Secretariat (English, French, Spanish or Russian).

    Buradaki 6. Madde olağan başvuru sürecini anlatıyor. BM Kural olarak iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekiyor dediği için basvurucunun önce ic hukuktaki adli veya idari telafi (giderim) yollarını ve imkanları kullanmasini eger bu yolları kullandı ise başvurusunda bunlardan bahsetmesi istiyor.

    Eğer istisnai bir yolla başvuru yapılacaksa zaten 6. Maddenin  bizler açısından gozetilmesine gerek yoktur. 

    Ancak Bm insan hakları konseyinin sitesindeki rehber incelendiğinde " gross violation  of human rights" ifadesi var bu daha çok ciddi insan hakları ihlallerine, işkenceye, zorla sürgün veya yer değiştirmeye gibi durumlara tekabül ediyor. (Torture, degradation, forced eviction). Ayrıca 5 adim dan oluşan bir inceleme süreci var yanlış anlamadiysam

    Bm nin önceki kararlarına bakmanizi da   tasviye ederim. Daha net bilgi almak icin.

     

    • Beğeni 1
    • Teşekkür 1

  2. ahmet bel, 43 dakika önce yazdı:

    Tüm mesele,tüm dava aslında BMyi ikna etmek. İstisna olarak bize 2 konu sunuyor. 1)Etkisiz iç hukuk yolları (OHAL komisyonu ve idare mahkemelerinşn verdiği kararlar) 2) Makul olmayan süre (ihraç edilmemizin üzerinden kaç yıl geçti ortada sonuç yok). Bu iki  konuyu da bizim başvurumuz kapsıyor. Eğer bu net 2 konu ile ilgili BM'yi ikna edecek bi başvuru ortaya konamazsa zaten dava konusu ile ilgili ikna edemezsiniz. 

    Evet tüm husus burda düğümleniyor 

    BM 'yi iç hukukun etklili olmadigina ikna etmek için çok sağlam gerekçelerle gitmek gerekiyor. 

    1. BM 'nin ic hukukun etkili olmadifi yönündeki önceki kararlari incelenerek nasıl bir ictihat oluşturduğu tespit edilmeli ve buna göre dava dilekçesi hazırlanmalı. Hangi durumlarda iç hukukun etkisiz

    Adil yargılamanın ve mâkul yargılamaların süresinin asıldığını karar veriyor.

    2. BM tüm ülkelere aynı yöndemi muamele yapıyor. Ona bakmak lazım. Yani 1 iran dan gelen başvuru ile fransa 'dan gelen benzer başvuruya aynı kabul edebillirlik kuralı uyguluyor.

    3. AİHM bu yönde ki kararları ve ictihatlsrina başvurulabilir bence 

    Son dönem de osman kavala  ve demirtaş dosyalarini öne alma gerekçelerine bakmak lazım.

     


  3. Highlander, 5 saat önce yazdı:

    İç hukuk yolları tuketilmek zorunda değil, ancak bu bağlamda iç hukuk prosedürünü tamamlamak adina atılmış olan adımlar detaylıca başvuruda izah edilmek zorunda ve daha önemlisi iç hukuk yolu tuketilmeden başvuru yapılmasının gerekçesi (makul sürenin aşımı vb) titiz şekilde belirtilmek zorunda, ilgili kısmı aşağıda sunuyorum, BM'nin web sitesinden ilettigim linklerde herşey izah edilmiş, surdan duydum filan gibi dedikodulara itibar etmeyelim, oturup inceleyelim: 

    Have all domestic remedies been exhausted? A cardinal principle governing the admissibility of a complaint is that the complainant must have exhausted all relevant remedies that are available in the State party before bringing a claim to a Committee. This usually includes pursuing the claim through the local court system. The mere doubts about the effectiveness of a remedy do not, in the Committees’ view, dispense with the obligation to exhaust it. There are, however, exceptions to this rule, when proceedings at the national level have been unreasonably prolonged, or the remedies are unavailable or would plainly be ineffective. The complainant should, however, give detailed reasons why the general rule should not apply. On the issue of exhaustion of domestic remedies, the complainant should describe in his/her initial submission the efforts he/she has made to exhaust local remedies, specifying the claims advanced before the national authorities and the dates and outcome of the proceedings, or alternatively stating why any exception should apply;

    Hiç bilmiyorum, bence önemi de yok zira AİHM'e başvurma şansımız şuan yok, tek opsiyonunuz şuan için bm.

    Evet burada önce iç hukuk yollarının tüketilmesi kural olarak görülüyor.  Ic hukuk yollari tüketilmeden  başvuru yapılması istisnai bir durum. Zaten AİHM de kendi önüne gelen darbe sonrası dosyaları Türkiye 'den ohal komisyonu ihdas ettirerek erteledi.korkarim BM de başvurulara aynı yolu göstererek iç hukuk yollarini bitirilmesini isteyebilir.


  4. Forumu sadece takip eden bir KHK li yakını olarak yaptığım araştırmada BM ye başvuru yapılabilir ancak BM 'nin kararları bağlayıcı değil ve tazminat hükmü vermiyor bildiğim kadarıyla. 

    Burada da iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekiyor.

    Ayrıca olay AİHM yansıyınca Hükümet bireysel başvuru sahibininin alternatif uluslararası yargı yollarına başvurduğu için AİHM e basvuramayacagi savunmasını yapıyor  ( 1 AİHM karar inda okumustum)

     Nacizane fikrimi belirteyim dedim 

    Hukuk öğrencisi olarak.

    • Beğeni 1
×
×
  • Yeni Oluştur...