İçeriği gör

Arşivlendi

Bu konu arşivlendi ve daha fazla yanıtlara kapatıldı

MSA

Beraat Kararı Sonrası Tazminat Davası Nasıl açılır?

Önerilen Yorum

Sevgili platform ziyaretçileri, sizlerden gelen talepler doğrultusunda çalışmalar yaptığımız hukuk köşemizin bu yazıdaki konusu beraat kararı sonrası izlenmesi gereken yol haritası olacak. Beraat kararları ceza yargılamasının sonuçlanması akabinde Ceza Muhakemesi Kanununun 223/2 maddesi uyarınca verilir. Bu karar kesinleştikten sonra 3 ay süre içerisinde Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde tazminat davası açılabiliyor.

Tazminat davası açılmasında izlenecek prosedürü ayrıntılı biçimde ihtiva eden bir materyalin linkini buraya bırakıyorum, dileyenler okuyabilir. (http://tbbyayinlari.barobirlik.org.tr/TBBBooks/hktdtd-422.pdf)

Bu dava Ceza Muhakemesi Kanununun 141-144 maddeleri uyarınca açılır. Bu yüzden davanın açılması için bu maddelere hakim olmanız gerekmektedir. Zaten dava ile ilgili önemli bilgileri de bu maddeler ihtiva etmektedir. Bu kapsamda dava davalı sıfatıyla Maliye Hazinesine açılacaktır. Açılacak olan dava alelade bir tazminat davası olmadığı için nisbi ve maktu harç istenmeyecektir.

Bahse konu tazminat davasında ispat külfeti kural olarak davacıda yani sizdedir. Bu ispat külfeti tüm dava sürecinde sizin üzerinizde olacaktır bu yüzden davayı açmadan önce yeterli ve gerekli materyalleri hazırladığınızdan emin olun. Bu materyaller cezaevinde uğradığınız manevi zararlar, psikolojik durum tespiti, yoksun kaldığınız gelirleriniz, tutuklu kaldığınız süredeki giderleriniz, yargılamadan dolayı yaptığınız masraflar, avukatlık ücretleri ve sair giderlerdir. Tazminatın dayanağı olarak her türlü maddi veya manevi zararlar talep edilebilir; ilgilinin tutukluluğu nedeniyle işten çıkartılması veya ticari faaliyetinin durması nedeniyle kazanç veya ücret kaybı, sosyal güvenlik tazminatları, sosyal yardımlar, ceza soruşturma ve kovuşturma sırasında ödemiş olduğu avukatlık ücretleri, haksız olarak ceza evinde kaldığı sürüde yapmış olduğu harcamalar  ve benzeri her türlü ekonomik kayıplar talep edilebilir.

Diğer yandan, ilgili her hangi bir işle iştigal etmemiş olsa dahi, zararı asgari ücret üzerinden hesaplanacaktır. Manevi zararlar açısından ilgilinin iş ve mesleği ile zenginleşme sonucu doğurmayacak şekilde hakkaniyete uygun bir manevi tazminat talep edilmelidir. Bu giderler yargılanan her kişiye göre değişiklik gösterdiği için sabit bir rakam belirtmek ne yazık ki mümkün değildir. Ancak Türk Hukukunun tazminat prensibi; kişinin uğradığı zararı gidermek ve aynı zamanda da bu tazminat ile ekstra olarak zenginleşmesine fırsat vermemektedir.

Bu kapsamda yapacağınız tazminat taleplerinize yasal faizi de ekleyebileceksiniz. Dilekçe konusunda ise sadece usul ve esaslar sabit olarak kalacağından ana omurgasıyla dilekçe örneğini yazı ekine bırakacağım. Kolaylıklar dileklerimle..

Fatih ALKAN

…… NÖBETÇİ AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI : HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI

DAVA : CMK 141,142 md gereği tazminat

AÇIKLAMALAR :

Davacı müvekkil, ….. Ağır Ceza Mahkemesinde Silahlı Terör örgütüne üye olmaktan yargılanmış, –/–/—- tarihinde tutuklanmış, –/–/—- tarihinde ……. Mahkemesinin –/–/—- tarihli kararıyla tahliye edilmiş ve nihayetinde …… Ağır Ceza Mahkemesinin –/— Esas ve –/—- karar sayılı kararıyla beraat etmiştir.

Müvekkilimin bu haksız olarak tutuklandığı dava dosyası kapsamında hem cezaevinde tutuklu kaldığı süre içerisinde yaşadığı elem ve ızdırap ile hürriyetinin kısıtlanmasına binaen maruz kaldığı psikolojik depresyonlar, hem yaşı gereği böylesi haksız bir tutukluluk halinin kendisi açısından çevresinde yarattığı etki, hem de uğradığı manevi zararın tazmini ile giderilmesi durumu hasıl olmuştur. Müvekkil ayrıca ………. Sebeplerle gelir kaybına da maruz kalmıştır. Müvekkilin cezaevinde kaldığı sürede bakmakla yükümlü bulunduğu ailesi de zaruri ihtiyaçlarını karşılamak için çevrelerindeki eş dost ve akrabalarından borç almak zorunda kalmışlardır.

Öte yandan ceza soruşturması ve kovuşturması kapsamında ….. TL vekalet ücreti ödenmiştir.

SONUÇ :

Yukarıda açıklamaya çalıştığımız nedenlerle, …… Ağır Ceza Mahkemesinin –/—  Esas ve –/—- Karar sayılı kararı doğrultusunda davacı müvekkil için …… TL manevi tazminat ile fazlaya ilişkin hakkımız saklı kalmak üzere şimdilik ……. TL maddi tazminatın tarafımıza ödettirilmesine karar verilmesini, her iki tazminat için de tutuklama tarihinden itibaren en yüksek kredi faizi uygulanmasını, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin de karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederiz.

Davacı Vekil


• 679 KHK EGM • İade 20.11.2019 • Tebliğ 29.11.2019 • Atama 05.08.2020 • Göreve Başlama 14.09.2020 • Emeklilik LOADING...

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş

Ben kısa kısa cevaplar vermeye çalişıyorum. Haksiz tutuklama ve göz altilar nedeni ile nufusa kayitlı mernis adresinizin bulunduğu ağır ceza mahkelerine 5271 CMK nın 141, 142 ve devamı maddeleri uyarinca dava açabilirsiniz. Kararin tebliginden itibaren dava acma sureniz baslar 


675 KHK

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş

Süre sınırı varmı ben kaçırdım galiba


Ret banka. 672 KHK 20. İd. Mah

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş

Ben bu davayı beraat kararı sonrasında ispat yükümlülüğü tarafımda olduğu için ön hazırlığımı tamamlayarak açtım.

160 gün haksız tutukluluğa karşı:

Maddi talep; 

-Maaş bordrom,

-Avukatlık ücreti,

-Cezaevindeki fatura giderleri ve diğer harcama fişleri,

- Faturalandırabildiğim diğer maddi giderlerim.

Manevi Talep;

Bu durumun bir ispatı yok ancak

Bu süreçte babam iki kez kalp krizi geçirdi, kardeşimi kaybettik.Aile birliğinin sarsılması , eşinden evladından mahrum bırakılmak vesair durumları beyan ettim.

2018 başlarında çıkan bir kaç kararda 50 güne karşılık maddi manevi ortalama 15 bin çıkan kararlar okumuştum forumda. 2019 başında sonuçlandı mahkeme (ortalama 3 celse) ve başkan yeni gelen çizelgeye göre hesaplama yapılacağını söyledi ve 8 bin maddi 5 bin manevi toplam 13bin liraya hükmetti.

bordro 4000 x 5 ay

Av. ücreti 3600

diğer faturalandırılmış giderler 5000 tl olmasına rağmen bordro yokmuş gibi davranıp ilgili yılın asgari ücreti olan 1600 TL den hesaplama yapılıyor.

İstinafa götürdük ancak 5 aydır ön incelemede bekliyor dosya.


672 KHK - EGM - Beraat - SD Kart - Komisyonda

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş

bende tazminat açacam ama avukat a veriyolar diyor 165 gün için durumumu açıkca anlatır bi dilekçe yazacam avukat hiç ilgilemniyor nasıl olsa parasını aldı ve yüzlerce dosyası var  bu ülke adam olmaz adalet olmayan ülkede vahşi batı kanunları geçerli 

 


679 KHK incelemede

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş

Ben 180 gün tutukluluğa Ankara 30 ACM nden 15 000 TL. tazminat kazandım. Maliye hazinesi temyiz etti. Şu anda Ankara BAM 12. C.Dairesinde ön incelemede görünüyor. Benimle birlikte 2 kişi daha vardı. Diğeri 8 000 TL. aldı. farklı ağır ceza mahkemesinden. aynı süre yattık. diğer kişi 8 ay yattı farklı ağır ceza mahkemesi 12 000 TL. verdi. onların ikisi de temyiz ettiler.

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş
Konuk
murat1806, 18.09.2019 - 09:48 yazdı:

Ben 180 gün tutukluluğa Ankara 30 ACM nden 15 000 TL. tazminat kazandım. Maliye hazinesi temyiz etti. Şu anda Ankara BAM 12. C.Dairesinde ön incelemede görünüyor. Benimle birlikte 2 kişi daha vardı. Diğeri 8 000 TL. aldı. farklı ağır ceza mahkemesinden. aynı süre yattık. diğer kişi 8 ay yattı farklı ağır ceza mahkemesi 12 000 TL. verdi. onların ikisi de temyiz ettiler.

Ödemeyi yaptılar mı yoksa istinaf mı bekleniyor? Bir de tahsil nasıl yapılıyor?

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş
Konuk

 

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş

göreve iade sonrasi tazminat ve toplu paranin faizine yonelik tazminat davasi avmak istiyoruz konuyla ilgili bilgi ve dilekçe örneği ariyorum. dilekceler arasında bulamadim. yardımcı olabilecek var midir?


689 Adalet Bkn. Ret-idare mhk. Yolunda

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş



  • İletiler

    • @F.Y. benimde yaklaşık bir yıldır olduğu gibi bekliyor. Görevdeyim heran bir terslik olacak duygusu beni psikiyatrilik etti. 
    • @F.Y. idare mahkeme kararı göreve iadeyse, BİM hızlıca 2-3 ay içinde bu kararı tersine çevirebiliyorken, eğer önceki idare mahkemesi kararı olumsuzsa,  karar alması epeyce gecikebiliyor... OHAL Komisyonundan beri amaç belli, hukuki süreci olabildiğince uzatmak... daha önce istenmiş ve dosyada olan bilgileri tekrar tekrar yeniden istiyorlar... Düşüncem süreci bekleyenlerin, hiç dönmeyecekmiş gibi hayatlarını dizayn etmeleri, (çünkü beklemek, belirsizlik herşeyden daha çok yoruyor ve giden ömrümüzden gidiyor) ve eğer ola ki, bir gün iade olunursa, her zaman yeni bir başlangıç yapılabilir ve yeni duruma hızlıca uyum sağlanır... böylece bu bekleme süreci de boşa harcanmamış olur...
    • Arkadaşlar dosyam 2.5 yıldır 13 idd de bu kadar uzun süre bekleyen var mı ? 
    • Geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda hastalığınızı tamamen atlatırsınız. Malülen emeklilik hakkı, kazanılmış bir hak olduğundan ihraç olsanız bile bu hakkınız saklıdır. İhraç olmanız durumudan (ki inşallah olmazsınız) malülen emeklilik haklalarınızı alabileceksiniz. Benzer durumda olan bir tanıdığım var. Malülen emekli olma hakkı olduğu halde, kendisine sunulan geri hizmette çalışmayı kabul etmiş. Daha sonra ihraç olunca, malülen emekli olmak için gerekli girişimlerde bulundu ve ihraçken malülen emekli maaşı almaya başladı.
    • Merhabalar. Başvurmuş olduğunuz iş yeri İK yada Muhasebe birimleri farklı kurumlara ait SGK kayıt bilgilerini gizlilik gereği göremez rapor edemez. Ancak çok kurumsal iş yerleri ayrıntılı SGK döküm bilgilerinizi sizden isteyebilir. Ancak o dökümde KHK çıkış bilgileriniz görülebilir. Onun dışında durumunuzu belirtmenize çok gerek yok bence. Ayrıca işe başladığınızı da yeni fark ettim. Hayırlı olsun, rabbim utandırmasın inşallah. 
×
×
  • Yeni Oluştur...