İçeriği gör
KHK Haber

AYM: Sendika toplantısına katılmak örgüt üyeliğine delil olamaz

Önerilen Yorum

Editör
aym.jpg?resize=696%2C464&ssl=1

Anayasa Mahkemesi, KESK ve Genel İş üyesi 19 kişinin başvurusunu karara bağladı. Yüksek mahkeme, başvurucuların sendika toplantılarının terör örgütü üyeliği için delil olarak sayılmasının, Anayasada tanınan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını ihlali ettiği kararı vererek yargılamanın yeniden yapılmasına hükmetti.

Anayasa Mahkemesi aralarında KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de bulunduğu, KESK ve Genel İş üyesi 19 kişinin başvurusunu karara bağladı.

Yüksek mahkeme, kararında başvurucuların sendika toplantılarının terör örgütü üyeliği için delil olarak sayılmasının, Anayasada tanınan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını ihlali ettiği kararı vererek yargılamanın yeniden yapılamasına hükmetti. Ancak yüksek mahkeme, başvurucuların 24 Haziran 2012 gecesi evlerinin basılarak gözaltına alınmasının, başvuruda konu ile ilgili yeterli delil sunulmadığını belirterek özel hayata saygı ve konut dokunulmazlığı haklarının ihlali hak ihlali olmadığına, başvurucuların iddialarının dayanaktan yoksun olduğuna hükmetti.

Başvurusunun değerlendirilmesi aşamasında Adalet Bakanlığı’ndan AYM’ye gönderilen savunmada, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının sınırlandırılmasının kanunla mümkün olduğu kaydedildi. Bakanlık, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının sınırlandırılmasının ‘demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olarak’ meşru nedenlerle sınırlandırılabileceğini savundu ve “AYM’nin, derece mahkemelerinin bu takdir payının Anayasa’ya uygunluğunu değerlendirirken başvuranın kişisel özellikleri, mesleği, statüsü yanında terörle mücadeleye bağlı zorlukları da göz önünde bulundurması gerektiğini” bildirdi.

Yüksek mahkeme, kararında toplantı niteliğinde bir etkinliğe katılmanın Anayasada yer alan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılması kapsamında ele alınması gerektiğine, dolayısıyla anayasal bir hakkın kullanılmasının terör örgütü üyeliğinin delili olamayacağı kararı verdi.

KESK ve KESK’e bağlı sendikalara üye 35 kişi, 28 Mayıs 2009 tarihinde KESK Genel Merkezi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda adrese yapılan baskınlarla gözaltına alındı, 22’si tutuklandı. Tutuklu sanıklar 6 ay sonra serbest bırakılırken, mahkeme sonunda sanıkların terör örgütü üyeliği suçundan mahkumiyetine karar verildi. 16, 17, 18 Ocak 2009 tarihlerinde KESK’e bağlı Eğitim Sen tarafından düzenlenen bir toplantının delil olarak değerlendirildiği davada 25 sanık hakkında 6 yıl 3’er ay hapis cezasına hükmedildi.

KHK Haber


Haber Editörü • Ohal Komisyonu Haberleri • Hardcoded by MSA

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş

Cevap Yaz

Şimdi cevap yazıp sonra kayıt olabilirsiniz. Eğer hesabınız mevcutsa, giriş yaparak üye isminizle cevaplayabilirsiniz.
Not: Gönderiniz görünmeden önce editör tarafından kontrol edilip onaylanacaktır.

Konuk
Yanıtla...

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Yapıştırdığınız bağlantı uyarlandı.   Yalnızca link göster?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • İletiler

    • @F.Y. idare mahkeme kararı göreve iadeyse, BİM hızlıca 2-3 ay içinde bu kararı tersine çevirebiliyorken, eğer önceki idare mahkemesi kararı olumsuzsa,  karar alması epeyce gecikebiliyor... OHAL Komisyonundan beri amaç belli, hukuki süreci olabildiğince uzatmak... daha önce istenmiş ve dosyada olan bilgileri tekrar tekrar yeniden istiyorlar... Düşüncem süreci bekleyenlerin, hiç dönmeyecekmiş gibi hayatlarını dizayn etmeleri, (çünkü beklemek, belirsizlik herşeyden daha çok yoruyor ve giden ömrümüzden gidiyor) ve eğer ola ki, bir gün iade olunursa, her zaman yeni bir başlangıç yapılabilir ve yeni duruma hızlıca uyum sağlanır... böylece bu bekleme süreci de boşa harcanmamış olur...
    • Arkadaşlar dosyam 2.5 yıldır 13 idd de bu kadar uzun süre bekleyen var mı ? 
    • Geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda hastalığınızı tamamen atlatırsınız. Malülen emeklilik hakkı, kazanılmış bir hak olduğundan ihraç olsanız bile bu hakkınız saklıdır. İhraç olmanız durumudan (ki inşallah olmazsınız) malülen emeklilik haklalarınızı alabileceksiniz. Benzer durumda olan bir tanıdığım var. Malülen emekli olma hakkı olduğu halde, kendisine sunulan geri hizmette çalışmayı kabul etmiş. Daha sonra ihraç olunca, malülen emekli olmak için gerekli girişimlerde bulundu ve ihraçken malülen emekli maaşı almaya başladı.
    • Merhabalar. Başvurmuş olduğunuz iş yeri İK yada Muhasebe birimleri farklı kurumlara ait SGK kayıt bilgilerini gizlilik gereği göremez rapor edemez. Ancak çok kurumsal iş yerleri ayrıntılı SGK döküm bilgilerinizi sizden isteyebilir. Ancak o dökümde KHK çıkış bilgileriniz görülebilir. Onun dışında durumunuzu belirtmenize çok gerek yok bence. Ayrıca işe başladığınızı da yeni fark ettim. Hayırlı olsun, rabbim utandırmasın inşallah. 
    • Merhaba polis memuru olarak çalışırken hakkımda soruşturma açıldı ve kanser oldum. SGK Malülen emekli hakkı ve gih memuru olarak çalışma hakkı sundu. Şu anda gih memuru olarak çalışıyorum. Soruşturma devam ediyor eğer ihraç olursam Malülen emekli olabilirmiyim. Bu hakkım saklı kalıyor mu.
  • Şimdi Popüler

×
×
  • Yeni Oluştur...