İçeriği gör
KHK Mağdurları Forum

Emeklilik ve İkramiye İşlemleri Forumu

Önerilen Yorum

DAVACI    : ÜZEYİR KESKİN
    Durugöl Mah. 1070 Sk. No:16 İç Kapı No:5Altınordu/ORDU
DAVALI    : SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI / ANKARA
VEKİLİ    : AV. CANER TEMİZ
          Ziya Gökalp Cad. No:10 Kızılay/ANKARA
    
DAVANIN ÖZETİ    : Davacı tarafından, emekli ikramiyesinin ödenmesi talebiyle yaptığı başvurusunun reddine ilişkin 26.04.2018 tarihli işlemin; memuriyet görevine 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında son verildiği, emekli ikramiyesi ödenmemesi işleminin hiçbir yasal dayanağının bulunmadığı ileri sürülerek iptali ve maddi kayıplarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmektedir. 
SAVUNMANIN ÖZETİ: Usul yönünden davanın süresinde açılmadığı, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır. 
TÜRKMİLLETİADINA
Karar veren Ankara 2. İdare Mahkemesince, dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü:
Davalı idarenin süre aşımı itirazı yerinde görülmediğinden işin esasına geçildi.
Dava, Emekli Sandığına tabi olarak görev yapmaktayken görevine son verilen davacı tarafından, emekli ikramiyesi ödenmesi istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin 26.04.2018 tarihli işlemin iptali ve maddi kayıplarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
  5510 sayılı Yasanın 106. maddesi ile 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlükten kaldırılan, ancak anılan Yasanın geçici 4. maddesi uyarınca emekli ikramiyeleri de dahil olmak üzere belirli konularda halen uygulanmasına devam edilen 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun'un 8. maddesinin 1. fıkrasında, “Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden, ilgililere son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır ve ödenir” hükmü; 12. maddesinin 1. fıkrasında ise, “Son defa T.C. Emekli Sandığına tabigörevlerden emekliye ayrılan ve kendilerine bu Kanunun 8. maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara, T.C. Emekli Sandığına tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen sürelerinin toplamı üzerinden, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir.” hükmü yer almakta iken; anılanYasanın 12. maddesinin 1. fıkrasında yer alan “Son defa T.C. Emekli Sandığına tabigörevlerden emekliye ayrılan ve...” ibaresi, Anayasa Mahkemesi’nin 05.2.2009 gün ve E:2005/40, K:2009/17 sayılı kararıyla, farklı sosyal güvenlik kurumlarındaki hizmet süreleri birleştirilerek emekli olanlara aylık bağlandığı halde, son defa bağlı olunan sosyal güvenlik kurumuna göre ayırım yapılarak Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılmayanlara 5434 sayılı Yasa’ya tabi çalışma süreleri için emekli ikramiyesi ödenmemesinin Anayasa’nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesi ile 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmiş ve madde metninde yer alan söz konusu ibare 05.06.2010 tarihinde yürürlükten kalkmıştır.
Anılan madde metninin Anayasa Mahkemesi’nce kısmen iptali üzerine 5434 sayılı Yasanın 89. maddesinin birinci fıkrasında değişikliğe gidilmiş olup, 5997 sayılı Yasanın 14. maddesi ile değiştirilen ve 01.06.2010 tarihinden itibaren geçerli olması öngörülen bu fıkra hükmüne göre, “Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4. maddesi kapsamında geçenlerdenemekli,adimalûllük veya vazifemalûllüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiilî hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir. Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4. maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve kendilerine mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tâbi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8. maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara ise, bu Kanuna tâbi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden bu madde hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir. Mülga 2829 sayılı Kanunun 12. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ile üçüncü fıkrasının son cümlesinin bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz.” kuralı getirilmiştir.
5434 sayılı Kanun’un 89. maddesinin değişik birinci fıkrasında yer alan “Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4. maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve…” şeklindeki ibare de, bu kuralın daha önce iptal edilen kural ile kapsam ve içerik yönünden aynı nitelikte olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’nin 12.05.2011 gün ve E:2010/81, K:2011/78 sayılı kararıyla iptal edilmiş olup, fıkra metninde yer alan bu ibare söz konusu karar gereğince 09.07.2011 tarihinde yürürlükten kalkmıştır.
Bunun üzerine, doğan hukukî boşluk 26/01/2012 gün ve 28185 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ve aynı gün yürürlüğe giren 6270 sayılı Kanun ile doldurulmuştur.Bu Kanun'un 1'inci maddesi ile 5434 sayılı Kanun'un 89'uncu maddesi değiştirilmiş ve Emekli Sandığına tabi hizmetler içinikramiye ödenmesi Sandığa tabi hizmetlerin 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olma şartına bağlanmıştır.Söz konusu düzenlemenin, yürürlük tarihi ve sonrasında tesis edilmiş işlemler bakımından uygulanması gerektiğinde ise kuşku bulunmamaktadır.
6270 sayılı Kanun ile getirilen düzenlemeye göre; son defa Emekli Sandığına tâbi görevde bulunmakta iken emekliye ayrılma koşulu kaldırılmış ise de; sadece 1475 sayılı Kanun'a göre kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde görevden ayrılanlara ikramiye ödenmesi imkânı getirilmiştir. 1475 sayılı Kanun'un 14'üncü maddesinde kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde iş sözleşmesinin sona erme hâlleri, a- İşveren tarafından haksız fesih, b- İşçi tarafından haklı fesih, c- Muvazzaf askerlik hizmeti sebebiyle fesih, d- Bağlı bulunulan sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık, emeklilik veya malûllük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla fesih, e- Kadın işçi tarafından evlilik tarihinden itibaren bir yıl içerisinde fesih ve f- İşçinin ölümü nedeniyle sona erme durumları ile sınırlandırılmış iken, 08/09/1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanun'un 45'inci maddesi ile, kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde sona erme hâllerine bir de,"506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle fesih" durumu eklenmiştir.
Buna göre; 5434 sayılı Kanun kapsamındaki Emekli Sandığına tâbi görevinden kendi isteği ile (istifa ederek) ayrılanlardan; 08/09/1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanların, 506 sayılı Kanun'un geçici 81'inci maddesinde öngörülen en az onbeş yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısını; 08/09/1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayanların ise, 506 sayılı Kanun'un 60'ncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen en az yirmibeş yıllık sigortalılık süresi ve 4500 prim ödeme gün sayısı veya sigortalılık süresi aranmaksızın sadece 7000 prim ödeme gün sayısı koşullarını yerine getirenlere emekli ikramiyesi ödenmesi mümkündür. Ancak; bu imkânı getiren 4447 sayılı Kanun'un 45'inci maddesi 08/09/1999 tarihinde yürürlüğe girdiğinden; Emekli Sandığına tâbi bir görevde iken anılan tarihten önce istifa edenlerin pirim ve yıla ilişkin koşullara sahip olsa bile ikramiye hakkından yararlandırılması mümkün değildir.
Öte yandan, Emekli Sandığına tâbi görevlerinden memuriyetten çıkarma cezası almak suretiyle ayrılanların da bu görevlerinin kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde sona erdiğinden söz edilemeyeceğinden başka bir deyişle "işveren tarafından haksız fesih" koşulu gerçekleşmediğinden; 6270 sayılı Kanunun atıfta bulunduğu 1475 sayılı Kanunun 14'üncü maddesinden yararlandırılmalarına olanak bulunmamaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, Emekli Sandığına tabi olarak görev yapmaktayken 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 01.09.2016 tarihinde görevine son verilen davacı tarafından, 5434 sayılı Kanun kapsamında emekli ikramiyesi ödenmesi istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali ilemaddi kayıplarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda; davacının 5434 sayılı Kanuna tabi 16 yıl 11 ay 15 gün fiili hizmeti, 4 yıl 2 ay 26 gün fiili hizmet zammı süresi, 1yıl 7 ay askerlik borçlanması ve 506 sayılı Kanuna tabi 6 yıl 3 ay 4 gün sigortalı hizmeti olmak üzere toplam 29 yıl 15 gün hizmetine karşılık 2829 sayılı Kanun uyarınca birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden01.03.2018 tarihinden itibaren emekli aylığıbağlandığı görülmüştür.
Bu durumda, davacının, 5434 sayılı Kanunun 89/1 maddesi kapsamında geçen hizmetlerinin tek başına emekli ikramiyesi ödenmesi için yeterli olmadığı, görevine Kanun Hükmünde Kararname ile son verildiği ve aynı Kanunun 89/2 maddesi kapsamında Emekli Sandığına tabi görevi 1475 sayılı İş Kanununun 14'üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermediği anlaşıldığından, davacıya emekli ikramiyesi ödenmemesine dair tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddine, aşağıda dökümü yapılan 156,80-TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, kararın verildiği tarihte yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 1.362,00-TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine, artan posta ücretinin kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, kararın tebliğini izleyen 30 gün içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere, 09/01/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
 


•  KHK Forum Otomatik Sistem Hesabıdır • Özel Mesaj Göndermeyinizİletişim İçin Buraya Tıklayın

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş

Hocam hizmet sureniz aylik baglanmaya yetiyor ama ikramiye almaya yetmiyor degilmi karariniz bundan dolayi ret verilmis degilmi karar teblig tarihi ne zaman bunlara cevap verin yardimci olmaya calisacam istinaf konusunda

Güncelleme • • Ömrüm

675 KHK

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş
Konuk Üzeyir Keskin

Tebliğ tarihi 26.01.2019 doğrudur süre yetersiz

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş
Konuk Üzeyir Keskin

Arkadaşlar emekli ikramiyesi ödenmemesi işleminin iptali ile ilgili açtığım davada mahkemeden emekli sandığından tek başına emekli olmak için yeterli günüm olmadığından ret kararı verdi. Bu konuda istinaf örnek dilekçe varmıdır

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş
Konuk Üzeyir Keskin

@Ömrüm evet 26.01.2019 tebliğ tarihi

Ömrüm, 26.01.2019 - 21:54 tarihinde yazdı:

Hocam hizmet sureniz aylik baglanmaya yetiyor ama ikramiye almaya yetmiyor degilmi karariniz bundan dolayi ret verilmis degilmi karar teblig tarihi ne zaman bunlara cevap verin yardimci olmaya calisacam istinaf konusunda

 

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş
Gn.Editör

Açıkta emeklilik talebinde bulunan, hangi tarihten itibaren emekli aylığı bağlanır?

5434 sayılı Kanunda yer alan hükme göre, açıkta iken emekli olanlar, SGK'ya müracaat tarihini takip eden aybaşı, aylık başlangıç tarihi olur. Yani müracaat tarihini takip eden ayın 1'i aylık başlangıç tarihi olur.

SORU: Merhaba Arkadaşlar bir konu hakkında size danışmak istiyorum.

Açıktan30 Ekim 2018 tarihinde yaşı doldurarak emekli oldum. Emeklilik dilekçesini PTT - APS yoluyla Kamu Emeklileri Daire Bşk.lığına gönderdim. Evrak Kurum kayıtlarına 05 Kasım 2018 olarak geçmiş. 01 Aralık 2018 tarihi itibariyle emekli aylığı bağlamışlar. Emekli aylığın 01 Kasım 2018 tarihinde başlaması gerekmiyor mu? yapılan işlem doğrumu? konu hakkında bilgisi olan var mı? 

Hizmet yılını tamamlayıp yaşı beklemek için istifa eden kişinin emekli aylığı ne zaman bağlanır?


 

01 Şubat 2019 14:0

SORU: Merhaba Arkadaşlar bir konu hakkında size danışmak istiyorum.

Açıktan30 Ekim 2018 tarihinde yaşı doldurarak emekli oldum. Emeklilik dilekçesini PTT - APS yoluyla Kamu Emeklileri Daire Bşk.lığına gönderdim. Evrak Kurum kayıtlarına 05 Kasım 2018 olarak geçmiş. 01 Aralık 2018 tarihi itibariyle emekli aylığı bağlamışlar. Emekli aylığın 01 Kasım 2018 tarihinde başlaması gerekmiyor mu? yapılan işlem doğrumu? konu hakkında bilgisi olan var mı? Saygılarımla.

Hizmet yılını tamamlayıp yaşı beklemek için istifa eden kişinin emekli aylığı ne zaman bağlanır?

CEVAP:

Sorunuz özelinde ve genel olarak aynı durumda olanlar hakkında değerlendirmekteyiz:

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümleri çerçevesinde açıkta emeklilik talebinde bulunan memurun aylığının bağlanacağı tarih nedir?

Memurlar kadın ise 20, erkek ise 25 hizmet yıllarını ve emeklilik yaş gruplarını, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra başlamış memurlar ise kadın ve erkek 25 hizmet yıllarını ve kadın ise 58, erkek ise 60 yaş gruplarını tamamladıklarında emekli olma şartlarını yerine getirmiş olurlar.

Hizmet sürelerini tamamlayanlardan isteyenler yaş gruplarını beklemek üzere görevlerinden istifa edebilirler.

Görevde iken emeklilik talebinde bulunan bir memurun emekli aylık başlangıç tarihi emekli olduğu tarihi takip eden aybaşından başlar. Çünkü, memurların aylıkları 15 Ekim 1987 tarihinden bu yana 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 164 hükmü uygulanmak suretiyle peşin ödenir, yani bir aylık ödeme yapıldığında bu ödeme takip eden ayın 14 üne kadar olan süredir. Örnek, 15 Kasım 2018 görev aylığını alan memurun emeklilik hizmet süresi ve peşin ödeme aldığı çalışma kabul edilen süresi 14 Aralık 2018 arasındaki dönem olur.

Bu durum çalışırken emekli olanlar için uygulanır.

Hem görevde hem de açıkta iken emeklilik talebinde aylık başlangıç tarihlerini belirleyen 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununda bir hüküm bulunur. Bu hüküm şöyledir.

"Madde 91- Bu kanuna göre bağlanan çeşitli mahiyetteki aylıkların ödenmesi aşağıdaki fıkralarda yazılı tarihlerden başlar:

b) Emeklilik hakkı tanınan bir vazifede iken bu kanunda yazılı çeşitli sebeplerle emekliye ayrılanların emekli, adi malullük, vazife malullüğü aylıklariyle ölenlerin dul ve yetimlerine bağlanacak aylıklar hizmet aylıklarının kesildiği tarihi takip eden ay başından; (Emekliliklerini kendileri istemiş olanlar bu istemelerinin kabul edildiği salahiyetli makamlarca kendilerine yazı ile bildirilmezse isteklerini yaptıkları tarihten itibaren bir aydan evvel olmamak üzere vazifelerini terk edebilirler. Bunların emeklilik isteklerinin kabul edildiğinin salahiyetli makamlarca yazı ile bildirilmesi tarihinden itibaren en çok bir ay içinde vazifelerinden ayrılmaları mecburidir. Erlerin vazife malullüğü aylıklarının başlangıcı bu husustaki müracaatlarını takip eden ay başıdır.

c) Her ne suretle olursa olsun açıkta bulunanlardan emekli aylığına müstahak olanların veya ölenlerin emekli ve adi malullük aylıklariyle dul ve yetimlerine bağlanacak aylıklar, son ayrıldıkları kurumlara kendileri veya dul ve yetimleri tarafından yazı ile yapılacak müracaat tarihlerini takip eden ay başından;"

Hükümlerin Yorumu:

Görevde iken emekli olanlarla ilgili yukarıdaki maddenin birinci parağrafı uygulanır. Buradaki hükümde hizmet aylıklarının kesildiği tarihi takip eden aybaşı memurun emekli aylık başlangıç tarihi olur. Yani emekli olduğu tarihi takip eden ayın 15 i aylık başlangıç tarihi olur.

Ancak, açıkta iken emekli olanlarla ilgili ise yine yukarıdaki maddenin ikinci parağrafı uygulanır. Buradaki hükümde ise müracaat tarihini takip eden aybaşı açıkta emeklilik talebinde bulunan kişinin aylık başlangıç tarihi olur. Yani müracaat tarihini takip eden ayın 1 i aylık başlangıç tarihi olur.

Sonuç değerlendirmemiz;

Sizin hakkınızda Sosyal Güvenlik Kurumunun yapmış olduğu işlemin, kayıtlarına girdiği tarihi takip eden aybaşından başlattıkları işlemin doğru olduğunu düşünmekteyiz. Ancak, sizin 30 Ekim itibariyle yaşı doldurmanız ve aynı tarih itibariyle müracaat ettiğinizi/bir kayda girdiğini tespit eder bir belge varsa aylık başlangıcınızın 1 Kasım olması gerekebileceğini, yoksa 1 Aralık itibariyle aylık bağlanmasının doğru olabileceğini değerlendirmekteyiz. Bunun için en azından PTT. Ye teslim edildiği tarihi vb. gibi tespit etme yoluna gidip müracaatınızı yapabileceğinizi söyleyebiliriz.

Kaynak.Memurlar.Net

 

?? Hukuk ve Adalet ??'' SADECE ''

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş
Gn.Editör

2016'dan bu yana açıkta olan öğretmen, emekli olmak isterse;

2016 yılından bu yana açıkta olan öğretmen, emekli olmak istediğinde, eğer memur göreve geri döndürülmemiş ise açıkta geçen süreler emeklilikte yarı süre olarak değerlendirilir.

SORU: 13.02.1991 tarihinde öğretmen olarak göreve başladım. 27.10.2016 tarihinden itibaren açıktayım. 2/3 maaş alıyorum. Bir ayda 15 gün emeklilik primim yatıyor. 3 Mart 2019 tarihinde emekli olmayı hak ediyorum. Sorum; Emekli Olmak istersem Açıkta geçen 28 ay kıdeme eklenirmi. 28 aydır alamadığım eksik maaşlarımı alabilirmiyim. 28 aydır açıkta geçen süreler emekli maaşı ve emekli ikramiyesi yönünden degerlendirilirmi. Teşekkürler.

CEVAP: 2008 yılı Ekim ayından önce memur olarak göreve başlayanlar 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kurallarına tabi olurlar. Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri de uygulanmaya devam eder.

657 sayılı Kanun açısından;

657 sayılı Kanun madde 141 hükmünde memurluktan açığa alınmış olanlara bu süre içerisinde aylıkların ücte ikisinin ödeneceği ve 143 üncü maddede belirtilen durumları memurun kazanması halinde eksik aylık kısmının ödeneceği ve bu sürelerin tamamının intibak işlemlerinde uygulanacağı belirtilmiştir.

143 üncü maddedeki şartlar şöyledir;

Soruşturma veya yargılama sonunda yetkili mercilerce:

- Haklarında memurluktan çıkarmadan başka bir disiplin cezası verilenler;

- Yargılamanın men'ine veya beraatine karar verilenler;

- Hükümden evvel haklarındaki kovuşturma genel af ile kaldırılanlar;

- Görevlerine ve memurluklarına ilişkin olsun veya olmasın memurluğa engel olmayacak bir ceza ile hükümlü olup cezası ertelenenler;

Bu kararların kesinleşmesi üzerine haklarındaki görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırılır.

5434 sayılı Kanun açısından;

5434 e tabi memurların SGK Primlerinde çalışan memurlardan % 16 emekli keseneği, bu keseneğe karşılık da Kurumlar tarafından % 20 karşılık olarak toplam % 36 oranında prim alınır. Ayrıca, Kurumlar memurların sağlık primlerini de gönderir.

Bu primler memura her ayın 15 inde ödenen maaşlarla birlikte kesilir.

5434 madde 15 ve 31 hükmünde, görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara eksik maaş ödeneceğinden yarı nispette prim kesilir. Şayet göreve başlayıp da tam aylığa hak kazanılması durumunda da diğer yarı primler SGK'ya gönderilir ve tam hizmet sayılır. Bu hususta 81 numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği bulunur ve detaylı açıklamalar yapılmıştır.

Sonuç değerlendirmemiz olarak;

Açıkta geçen süreniz SGK açısından yarım hizmet olarak sayılır, yani 28 ay SGK işlemlerinde 14 ay olarak işlem görür.

Bu 14 aylık sürenin emekli aylığında ve emekli ikramiyesinde dikkate alınması gerekir.

Ancak, bu sürede tam aylık ödenmediğinden ve 657/143 deki şartların oluşmaması halinde kıdem ve intibak işleminin uygulanamayacağını, şartlar oluşur göreve dönme durumu olursa kıdem ve intibak işleminin uygulanabileceğini değerlendirmekteyiz.

https://www.memurlar.net/haber/814102/2016-dan-bu-yana-acikta-olan-ogretmen-emekli-olmak-isterse.html

 


?? Hukuk ve Adalet ??'' SADECE ''

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş
Gn.Editör

Birleştirilen hizmet olduğu için ikramiyesi ödenmeyen memur açtığı davayı kazandı

2829 sayılı Kanun kapsamında emeklilik hizmetleri birleştirilen ihraç olan bir polis memur, hizmetleri için SSK'lı hizmetler olduğu için ikramiyesini alamamıştır. Açılan davada, mahkeme, davacıyı haklı bulmuştur.

Bir polis memuru, 2016 yılında ihraç olduktan sonra, emeli olmak için SGK'ya başvurmuş ancak SGK emekli maaşı bağladığı halde, 5434 sayılı Kanunun 89/2 bendi gereğince, hizmetleri için birleştirilen hizmet olduğu gerekçesiyle, ikramiye ödememiştir.

Genel olarak uygulamada, hizmetler içinde, diğer sosyal güvenlik kanunlarına tabi bir hizmet yani SSK'lı veya Bağ Kur'lu süreler var ise, ikramiye ödemesi yapılmamaktadır.

Açılan davada, Ankara İdare Mahkemesi, SSK'lı hizmetler olmasa da, ihraç olan personelin varolan polislik hizmetiyle emekliliğe hak kazandığını dolaysıyla bu kişi hakkında 89/2 fıkrası değil 89/1 fıkrası uygulanması gerektiğine karar vererek SGK işlemini iptal etmiştir.

Karar, Bölge İdare Mahkemesince onaylanınca kesinleşecek ve emsal olacaktır.

İşte mahkeme kararı

emekli1.jpg

emekli2.jpg

emekli3.jpg

 

https://www.memurlar.net/haber/828027/birlestirilen-hizmet-oldugu-icin-ikramiyesi-odenmeyen-memur-actigi-davayi-kazandi.html

 


?? Hukuk ve Adalet ??'' SADECE ''

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş

Toplam emeklilik süremde lise çağında 10 günlük bir sigortadan dolayı emekli ikramiyem ödenmedi. 27 seneden fazla emekli sandığımda sürem var.Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına ikramiye talebimi önümüzdeki pazartesi ptt vasıtasıyla göndereceğim. Olumsuz cevap geldiğinde veya gönderiden 60 iş günü sonra idare mahkemesinde dava  açacağım (yanlışım varsa lütfen düzeltin). Şimdi ben Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı 'na davayı Ankara idare mahkemelerin demi açmalıyım yoksa bulunduğum ilde idare mahkemelerinde açabilir miyim.


672 KHK mahkeme aşamasında 

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş

Danıştay Onbirinci Dairesinin 11.11.2015 tarih ve E:2014/3451 K:2015/5301 sayılı kararının tam metni lazım internette tam metnini bulamıyorum dava eklerine  koymak istiyorum. Yardımcı olursanız memnun olurum. (link te olabilir)

Güncelleme • • 672furkan

672 KHK mahkeme aşamasında 

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş

Cevap Yaz

Şimdi cevap yazıp sonra kayıt olabilirsiniz. Eğer hesabınız mevcutsa, giriş yaparak üye isminizle cevaplayabilirsiniz.
Not: Gönderiniz görünmeden önce editör tarafından kontrol edilip onaylanacaktır.

Konuk
Yanıtla...

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Yapıştırdığınız bağlantı uyarlandı.   Yalnızca link göster?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Yeni Oluştur...