İçeriği gör

Arşivlendi

Bu konu arşivlendi ve daha fazla yanıtlara kapatıldı

MSA

mütalaa FETÖ NEDENİYLE GÖZ ALTINA ALINAN YA DA TUTUKLANAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI HAKKI VAR MIDIR?

Önerilen Yorum

4857 sayılı İş Mahkemesi 25. Maddesinin 4 numaralı paragrafı işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığının 17. Maddedeki bildirim süresini aşması halinde işverenler işçinin hizmet akdini haklı nedenlerle feshedebilir.

İşveren işçinin tutuklanması ya da gözaltına alınması nedeniyle emeğinden yararlanamayacak, öte yandan mal veya hizmet üretimine devam ederken belirsiz bir konumda kalarak bu işçinin ne zaman geri döneceğini bilemeden bekleyecektir. İşçinin tutuklanması ya da gözaltına alınması nedeniyle işinin yapma konusundaki maddi imkansızlığı dikkate alınarak işverene akdi fesih hakkı tanınmıştır. 

Kanun koyucu, işçinin nerede, hangi olaydan dolayı, niçin nasıl gözaltına alındığına, sonuçta mahkûmiyet olup olmadığına bakmamakta, sadece gözaltında veya tutuklulukta geçen süreyi dikkate almaktadır. Bu nedenle yalnızca tutuklulukta ya da gözaltına alınmada geçirilen süre önemlidir.

Kanuna göre devamsızlığın süresi 17. maddedeki süreyi aşmalıdır. Buna göre işi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta, işi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş işçi için 4 hafta, işi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş işçi için 6 hafta, işi 3 yıldan fazla sürmüş işçi için 8 hafta +1 gün sonra süre aşılmış olacaktır.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. Maddesinin 4. Bendi gereğince işçinin gözaltına alınması yada tutuklanması halinde devamsızlığın 17’nci maddedeki bildirim süresinin aşması halinde işverenin iş sözleşmesini haklı bir nedenle derhal feshi söz konusu olabilecektir. 

İşçinin tutuklanmasına veya gözaltına alınmasına vesile olan olguyu gerçekten yapması veya yapmaması önemli değildir. Söz konusu olgu tarafından yargılanıp kesin biçimde mahkumolması yahut beraat etmesi de önemli değildir. Atılı eylemin işyerinde yada işyeri dışında işlenmiş olup olmaması da sonucu değiştirmez. Hatta anılan eylemden dolayı yargılanmanın devam ediyor bulunması da fesih hakkının doğumuna engel olmaz.

Göz altına alınması veya tutuklanması nedeni ile iş sözleşmesi fesih edilen işçi yasal şartları oluşmuş ise Kıdem Tazminatına hak kazanacaktır. Hangi nedenle olursa olsun göz altına alınması veya tutuklanması Kıdem Tazminatının doğumuna engel değildir.

 

AV. ORÇUN AKBULUT


• 679 KHK EGM • İade 20.11.2019 • Tebliğ 29.11.2019 • Atama 05.08.2020 • Göreve Başlama 14.09.2020 • Emeklilik LOADING...

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş



×
×
  • Yeni Oluştur...