İçeriği gör
MSA

emsal karar Vergi Dilimi - Fazla Vergi ve Faizi İade Kararı - 4

Önerilen Yorum

Danıştay 4. Dairesinin, 13.02.1998 tarihli ve E:1997/475, K:1998/513 sayılı kararı ise aşağıdaki gibidir.

  

“Görevden alınıp üç yıl sonra yargı kararıyla görevine dönen ücretliye, bu üç yıllık dönem için

ödenen ücretlerin, her bir yıla ait olanının ayrı ayrı gelir vergisi kesintisine tabi tutulması gerekir. Yasal faiziyle birlikte yapılan ödemeden, odönemlere ilişkin ücretlerin düşülmesi ve kalan farkın vergiye tabi tutulmaması gerekir.

  

İstemin Özeti: 30.07.1993 tarihinde görevden alınıp yargı kararıyla görevine dönen davacının 30.07.1993-31.12.1995 tarihleri arasındaki maaş ve ikramiyelerinin birleştirilerek ödenmesi nedeniyle fazladan tevkif edilen gelir vergisinin iadesi istemiyle yapılan şikayet başvurusunun reddi yolundaki 27.05.1996 günlü ve 22045 Sayılı Maliye Bakanlığı işleminin iptali ve fazladan tahsil edilen miktar iade edilirken gecikme faizi işletilmesi istemiyle dava açılmıştır.

  

 Vergi Mahkemesi kararıyla; davalı idarenin, davacının düzeltme dilekçesinde ileri sürdüğü iddiaların .213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 116. maddesindeki vergi hatası kapsamına girmediğini savunduğu, ancak gelir vergisi hesabında vergi dönemi olarak bir takvim yılının değil de üç takvim yılının alınması ve bu nedenle fazla vergi hesaplanmasının anılan madde kapsamında vergi halası olarak değerlendirileceği, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 1. maddesinde vergi dönemi olarak bir takvim yılının belirtildiği, 30.07.1993 tarihinde görevinden alınan 23.11.1995 tarihli mahkeme kararıylagörevine iade edilen davacının, her bir yıla ilişkin ücretlerinin toplamı için ayrı ayrı gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekirken üç yılın toplam ücret tutarı üzerinden tevkifat yapılmasının yasal bulunmadığı, olayda idari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28. maddesi uyarınca verilen bir mahkeme kararı üzerine tesis edilmeyen veya geciktirilen bir işlem olmadığından gecikme faizi ödenemeyeceği, ayrıca gerek idari Yargılama Usulü Kanunu'nda gerekse Vergi Usul Kanunu'nda gecikme faizi ödeneceğine dair bir .hükmünde yer almadığı gerekçesiyle dava konuşu işlemin iptaline, gecikme faizine yönelik istemin reddine karar vermiştir.

  

Davalı idare, davacının ücretlerinin tahakkuku ve ödemesinin 1995 yılında yapıldığım, dolayısıyla 1995 yılında uygulanan vergi tarifesine göre vergilendirilmesi gerektiğini ileri sürmekte, kararın bozulmasını istemektedir.

  

Karar: 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinin 1. fıkrasının 1. bendinde hizmet erbabına

ödenen ücretlerle 61. maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden 103 ve 104.ı maddelere göre tevkifat yapılacağı öngörülmüştür.

  

(S) Demir Çelik Anonim Şirketi'nde çalışmakta iken 30.07.1993 tarihinde sözleşmesi feshedilerek

görevinden alınan davacı, idare Mahkemesi'nin kararıyla görevine dönmüştür, idare Mahkemesi anılan karanda sözleşmenin feshedilerek davacının görevine son verilmesine ilişkin işlemin iptaline, davacının dava konuşu işlemden dolayı yoksun kaldığı tüm parasal ve özlük haklarının dava tarihinden itibaren uygulanacak yasal faiziyle birlikte tazminine karar vermiştir. Bu karar uyarınca davacıya yapılacak ödeme gerçek zarardan ibaret olup, görevde iken kendisine. aylık, ödenek gibi isimlerle.yapılan ödemelerden tüm kesintiler yapıldıktan sonra kalan miktar olacağından, söz konuşu tutarın artık ücret olarak nitelendirilmesi mümkün olmayıp, mahkeme kararı gereği ödenen bir tazminattan söz edilmesi gerekir. Aksi halde mahkemenin tazminine karar verdiği gerçek zararın altında ödeme yapılmış olur.

  

Bu nedenle, temyiz isteminin reddine oybirliğiyle karar verildi."  

  

Görüldüğü gibi burada da Danıştay, Maliye Bakanlığı’nın 166 seri numaralı G.V.K. Genel Tebliği ile

değiştirdiği görüşünün aksine, daha önceki uygulama tebliğinde (106 numaralı G.V.K.G.T.)  yer alan görüşüne uygun olarak karar vermiş ve dava konusu uyuşmazlıkta, ödeme 1995 yılında yapılmış olsa da, geçmişe dönük bu ödemenin, geçmiş dönemlerde geçerli olan gelir vergisi tarifeleri esas alınarak vergi kesintisine tabi tutulacağı kararını vermiştir.

Danıştay Emsal 2 - Vergi Dilimi.docx


• 679 KHK EGM • İade 20.11.2019 • Tebliğ 29.11.2019 • Atama 05.08.2020 • Göreve Başlama 14.09.2020 • Emeklilik LOADING...

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş

Merhabalar, bu verginin yüksek kesilip kesilmediğini nasıl bileceğiz? Mahkemeye başvurmadan önce resmi bir yerde bunu hesaplattırıp öyle mi başvurmak gerekir? Bu konuda detay verebilir misiniz? Teşekkür ederim.


BANKA

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş

Cevap Yaz

Şimdi cevap yazıp sonra kayıt olabilirsiniz. Eğer hesabınız mevcutsa, giriş yaparak üye isminizle cevaplayabilirsiniz.
Not: Gönderiniz görünmeden önce editör tarafından kontrol edilip onaylanacaktır.

Konuk
Yanıtla...

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Yapıştırdığınız bağlantı uyarlandı.   Yalnızca link göster?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • İletiler

    • 25 ayla ben de çok uzaklarda sayılmam dostlar. normal demek ki.
    • @F.Y. benimde yaklaşık bir yıldır olduğu gibi bekliyor. Görevdeyim heran bir terslik olacak duygusu beni psikiyatrilik etti. 
    • Merhaba, benim dosyam istinaf mahkemesinde nisan ayı itibariyle 27. aya giriyor. Bugün yarın cevap gelir diye bekliyorum. önceki yazışmalarda sanırım bir arkadaş 27.ayda cevap geldi diye yazmıştı. Umarım daha fazla uzamaz. Her gün buraya bakıp bir cevap gelen var mı diye bakıyorum. Hepimiz için adalet diliyorum. Saygılar..
    • Bende 14. idarede 2.5 yıldan fazla oldu. kriter sadece kurum kanaati.
    • @F.Y. idare mahkeme kararı göreve iadeyse, BİM hızlıca 2-3 ay içinde bu kararı tersine çevirebiliyorken, eğer önceki idare mahkemesi kararı olumsuzsa,  karar alması epeyce gecikebiliyor... OHAL Komisyonundan beri amaç belli, hukuki süreci olabildiğince uzatmak... daha önce istenmiş ve dosyada olan bilgileri tekrar tekrar yeniden istiyorlar... Düşüncem süreci bekleyenlerin, hiç dönmeyecekmiş gibi hayatlarını dizayn etmeleri, (çünkü beklemek, belirsizlik herşeyden daha çok yoruyor ve giden ömrümüzden gidiyor) ve eğer ola ki, bir gün iade olunursa, her zaman yeni bir başlangıç yapılabilir ve yeni duruma hızlıca uyum sağlanır... böylece bu bekleme süreci de boşa harcanmamış olur...
×
×
  • Yeni Oluştur...