İçeriği gör
KHK Haber

AİHM’den KHK’lılar için ilk karar

Önerilen Yorum

Editör
aihm.jpg?resize=696%2C392&ssl=1

AİHM, OHAL döneminde KHK ile işinden çıkarılan Hamit Pişkin’in bireysel başvurusunda kararını açıkladı. Türkiye “adil yargılanma” ve “özel hayatın korunması” haklarını ihlalden mahkum edildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz 2016’daki FETÖ’cü darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) görevlerinden ihraç edilen binlerce kişiyi ilgilendiren ilk davada kararını açıkladı.

Mahkeme, 2016’da KHK uyarınca idari kararla işine son verilen Hamit Pişkin’in bireysel başvurusunda adil yargılanma ile özel hayata saygı haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Hamit Pişkin’in, bir kamu kuruluşu olan Kalkınma Ajansı’ndaki işine, terör örgütüyle irtibat ve iltisaklı olduğu şüphesiyle 667 sayılı KHK uyarınca son verilmişti.

Kararda işten çıkarma kararının işveren tarafından geçerli sebep belirtilmeden KHK’ya dayandırıldığına işaret edilerek Pişkin’in kendisine kanıt ve somut gerekçe sunulması için mahkemelere yaptığı başvuruların da sonuç vermediği kaydedildi.

“MAHKEMELER GEREKÇEYİ SORGULAMADI”

AİHM, ulusal mahkemelerin, işten çıkarmaya gerekçe gösterilen yasa dışı yapılanmalarla iltisaklı olma zannının başvurucunun davranışları, ya da yeterli kanıt ve bilgilerle desteklenip desteklenmediği üzerinde durmadığını da not etti. Pişkin’in temyiz sonrasında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvurunun “kabul edilemezlik” kararıyla geri çevrilmesine işaret eden AİHM, bunun, AYM’nin de dosyayı yasal ve olgusal açıdan analiz etmekte başarısız kaldığını gösterdiğini kaydetti.

Kararda, başvurucunun yargı sürecinin gerektiği şekilde gerçekleşmediğine hükmedilerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılanma hakkını düzenleyen 6’ncı maddenin ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verildi.

“TERÖRİST” KARARI

DW Türkçe’nin haberine göre işten çıkarma kararının başvurucunun davranış ve eylemleriyle bağlantılı olduğuna dair hiçbir kanıt gösterilmediğine dikkat çeken AİHM, başvurucunun işini kaybetmenin yanı sıra toplumda “terörist” olarak yaftalandığını, KHK ile işten çıkarıldığı için başka iş bulma imkanının kalmadığını, özel ve mesleki ilişkiler kurma ve ilişkilerini sürdürme imkanının kısıtlandığını, ayrıca mesleki ve toplumsal itibarının büyük zarar gördüğünü kaydetti. Mahkeme, bununla bağlantılı olarak AİHS’nin özel hayata saygı hakkını düzenleyen 8’inci maddenin ihlaline yine oybirliğiyle hükmetti.

4 BİN EUROLUK TAZMİNAT

Kararda Ankara’nın ortaya koyduğu tezlerin uygun olduğu ancak hakkında şikayette bulunulan müdahalenin “demokratik bir toplumda gerekli olduğu”nu göstermeye yeterli olmadığı belirtildi. Kararda başvurucunun keyfiliğe karşı gerekli asgari korumadan dahi yararlanamadığına dikkat çekildi.

AİHM, Türkiye’yi başvurucuya 4 bin euro manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Maddi kayıplarla ilgili tazminat kararı ise çıkmadı.

KHK Haber


Haber Editörü • Ohal Komisyonu Haberleri • Hardcoded by MSA

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş

Cevap Yaz

Şimdi cevap yazıp sonra kayıt olabilirsiniz. Eğer hesabınız mevcutsa, giriş yaparak üye isminizle cevaplayabilirsiniz.
Not: Gönderiniz görünmeden önce editör tarafından kontrol edilip onaylanacaktır.

Konuk
Yanıtla...

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Yapıştırdığınız bağlantı uyarlandı.   Yalnızca link göster?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




  • İletiler

    • 25 ayla ben de çok uzaklarda sayılmam dostlar. normal demek ki.
    • @F.Y. benimde yaklaşık bir yıldır olduğu gibi bekliyor. Görevdeyim heran bir terslik olacak duygusu beni psikiyatrilik etti. 
    • Merhaba, benim dosyam istinaf mahkemesinde nisan ayı itibariyle 27. aya giriyor. Bugün yarın cevap gelir diye bekliyorum. önceki yazışmalarda sanırım bir arkadaş 27.ayda cevap geldi diye yazmıştı. Umarım daha fazla uzamaz. Her gün buraya bakıp bir cevap gelen var mı diye bakıyorum. Hepimiz için adalet diliyorum. Saygılar..
    • Bende 14. idarede 2.5 yıldan fazla oldu. kriter sadece kurum kanaati.
    • @F.Y. idare mahkeme kararı göreve iadeyse, BİM hızlıca 2-3 ay içinde bu kararı tersine çevirebiliyorken, eğer önceki idare mahkemesi kararı olumsuzsa,  karar alması epeyce gecikebiliyor... OHAL Komisyonundan beri amaç belli, hukuki süreci olabildiğince uzatmak... daha önce istenmiş ve dosyada olan bilgileri tekrar tekrar yeniden istiyorlar... Düşüncem süreci bekleyenlerin, hiç dönmeyecekmiş gibi hayatlarını dizayn etmeleri, (çünkü beklemek, belirsizlik herşeyden daha çok yoruyor ve giden ömrümüzden gidiyor) ve eğer ola ki, bir gün iade olunursa, her zaman yeni bir başlangıç yapılabilir ve yeni duruma hızlıca uyum sağlanır... böylece bu bekleme süreci de boşa harcanmamış olur...
  • Şimdi Popüler

×
×
  • Yeni Oluştur...