İçeriği gör

Arşivlendi

Bu konu arşivlendi ve daha fazla yanıtlara kapatıldı

Aklima

emsal karar OHAL Döneminde Hem Kurum Kararı Hem KHK yla Kamu görevinden Çıkarılan Personelin Davalarının Birleştirilmesi

Önerilen Yorum

Kişi OHAL dönemindeyken Kurum tarafından kamudan çıkarılıyor. Sonrasında birde 695 sayılı KHK yla kamu görevinden çıkarılıyor. Kişi kurum kararını idare mahkemesine götürüyor 695 sayılı KHK yla ilgili olarakta OHAL komisyonuna başvuruyor. OHAL Komisyonu ret kararı veriyor. Kişi bu kararı da idare mahkemesine götürüyor. Muhtemelen bu sırada kurum kararına karşı açtığı dava halen açık. Bunun üzerine bu OHAL komisyonu kararına dair açtığı davanın sonucunun ilk açtığı dava sonucunu etkileyeceğini iddia ederek davaların birleştirilmesini istiyor. Danıştay da bu iddiayı doğru buluyor ve davaları birleştiriyor.

Bu durumda olan kişilerinde aynı yolu izlemesini tavsiye ederim.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2021/2810 E.  ,  2021/1449 K.
"İçtihat Metni"

T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/2810
Karar No : 2021/1449

BAĞLANTI KARARI

Davacı … tarafından, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde İmam-Hatip olarak görev yapmakta iken, hakkında yapılan disiplin soruşturması neticesi, FETÖ/PDY terör örgütü ile aidiyeti, irtibatı veya iltisakı olduğu gerekçesiyle Diyanet İşleri Başkanlığındaki görevine son verilmesine ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığının … tarihli ve … sayılı kararıyla onaylanan Atama ve Yer Değiştirme Kurulunun … tarih ve … sayılı işleminin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle ödenmesi istemiyle Diyanet İşleri Başkanlığına karşı açılan davada, … İdare Mahkemesinin E:… sayısına kayden açılan ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 38. maddesinin 4. fıkrası uyarınca Dairemize gönderilen dava dosyası ile, davacının 695 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden ihraç edilmesine karşı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine dair kararın iptali istemiyle … İdare Mahkemesinin E:… sayısına kayden açılan dava dosyası (UYAP üzerinden) birlikte incelenerek gereği görüşüldü:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 4001 sayılı Kanun'la değişik 38. maddesinin 1. fıkrasında, aynı maddi veya hukuki sebepten doğan ya da biri hakkında verilecek hüküm diğerini etkileyecek nitelikte olan davaların bağlantılı davalar olduğu belirtilmiştir.
Dosyaların incelenmesinden; davacının 695 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden ihraç edilmesine karşı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin kararın iptali istemiyle … İdare Mahkemesinin E:… sayısına kayıtlı davada verilecek hükmün, davacının Diyanet İşleri Başkanlığındaki görevine son verilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle … İdare Mahkemesinin E:… sayısına kayıtlı dava dosyasında açılan davayı etkileyeceği açık olduğundan, 2577 sayılı Kanun'un 38. maddesinin 1. fıkrasında öngörülen anlamda her iki dava arasında bağlantı bulunduğu anlaşılmaktadır.
Açıklanan nedenlerle, bağlantı isteminin kabulü ile her iki davaya bakmak üzere … İdare Mahkemesinin yetkili kılınmasına, dava dosyasının … İdare Mahkemesine iletilmek üzere … İdare Mahkemesine gönderilmesine, kararın birer örneğinin taraflara tebliğ edilmesine, 24/05/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


689 KHK, TSK, 2' nci derece akraba gerekçe edilerek mağdur. OHAL Komisyonundan iade. 08.12.2022 ve an itibariyle Asker olarak mesleğe dönüş davası red. Araştırma Merkezinde şimdilik devam. Pes etmek yok.

13.03.2023 itibariyle eski mesleğim olan askerlik mesleğine atanmamla ilgi davada  kesin hükmüyle lehime karar verilmiştir.

07.04.2023 itibariyle eski mesleğime görevlendirme yazısı tebliğ edildi.

14 Nisan 2023 itibariyle kamu görevinden çıkarıldığında son çalıştığım birlik ve görevde mesaiye başladım.

İletiyi paylaş


İleti bağlantısı
Sosyal Ağlarda Paylaş



  • İletiler

    • 25 ayla ben de çok uzaklarda sayılmam dostlar. normal demek ki.
    • @F.Y. benimde yaklaşık bir yıldır olduğu gibi bekliyor. Görevdeyim heran bir terslik olacak duygusu beni psikiyatrilik etti. 
    • Merhaba, benim dosyam istinaf mahkemesinde nisan ayı itibariyle 27. aya giriyor. Bugün yarın cevap gelir diye bekliyorum. önceki yazışmalarda sanırım bir arkadaş 27.ayda cevap geldi diye yazmıştı. Umarım daha fazla uzamaz. Her gün buraya bakıp bir cevap gelen var mı diye bakıyorum. Hepimiz için adalet diliyorum. Saygılar..
    • Bende 14. idarede 2.5 yıldan fazla oldu. kriter sadece kurum kanaati.
    • @F.Y. idare mahkeme kararı göreve iadeyse, BİM hızlıca 2-3 ay içinde bu kararı tersine çevirebiliyorken, eğer önceki idare mahkemesi kararı olumsuzsa,  karar alması epeyce gecikebiliyor... OHAL Komisyonundan beri amaç belli, hukuki süreci olabildiğince uzatmak... daha önce istenmiş ve dosyada olan bilgileri tekrar tekrar yeniden istiyorlar... Düşüncem süreci bekleyenlerin, hiç dönmeyecekmiş gibi hayatlarını dizayn etmeleri, (çünkü beklemek, belirsizlik herşeyden daha çok yoruyor ve giden ömrümüzden gidiyor) ve eğer ola ki, bir gün iade olunursa, her zaman yeni bir başlangıç yapılabilir ve yeni duruma hızlıca uyum sağlanır... böylece bu bekleme süreci de boşa harcanmamış olur...
×
×
  • Yeni Oluştur...