İçeriği gör

Aklima

Genel Moderatör
  • İçerik

    1.934
  • Katılım

  • İçerik Ödülü

    113

İletiler bölümüne Aklima kullanıcısının eklediği dosyalar


  1. Lâl, 31.07.2023 - 11:28 yazdı:

    Arkadaşlar merhaba. İse başladıktan 3 gün sonra yd kararı verildiğini e devletten görmüştüm,  henüz kuruma tebliğ edilmedi. Yıllik izin aldim ve fiili olarak çalışıyor görünüyorum. Bugün mutemed beni arayip yd kararı hala ona tebliğ edilmemis olmasına rağmen fiili çalıştığım günleri ödemeyeceğini söyledi. Sebebini sordum, mahkeme kararı olmadan ödeme yapmam dedi.

    Benim teblig tarihine kadar gececek süreyi almam gerekmez mi? Görevde görünüyorum hala.

    Durumunuzu tam olarak anlayamadım.


  2. tartar10, 07.08.2023 - 16:26 yazdı:

    https://twitter.com/insan_hukuk/status/1679784276223467521?s=20

    Arkadaşlar, iyi günler.

    AYM'nin yukarıdaki kararı ile ilgili hiçbir gündem oluşmadı.

    Avukatlar yorum yapmadı.

    Sanki KHK'ların dayanağı olan gerekçe iptal edilmiş gibi geldi bana.

    Sizin yorumlarınız nedir?

    KHK metninden bu ifadenin çıkarılması durumu tek başına değiştirmiyor. Konuyu fetö açısından ele alacak olursak terör örgütü ilan edildiği tarih yargıtayın vermiş olduğu karardır Yargıtay'ın söz konusu bir insan topluluğunu terör örgütü olarak ilan ettiği kararından önceki khk'larda sizin de bahsettiğiniz mevcut anayasa mahkemesi kararı gereğince kişilerin kamu görevinden çıkartılmasına yasal bir dayanak kalmıyor.

    Ancak Yargıtay kararlarından sonraki khk'larda sizin bahsettiğiniz ifadenin çıkartılması sonucu değiştirmiyor.

    Dexfield, 01.08.2023 - 21:31 yazdı:

    Merhabalar herkese. 12.05 idare mah. ohal komisyonunun ret kararını iptal etmişti. 12.07 tarihinde de EGM’ye yeniden başlama yapmıştım. Kimliklerimiz verildi ve her gün düzenli olarak imza atıyorduk,kadromuz belli olana kadar. EGM karara YD talepli itirazda bulunmuştu ve 27.07 tarihinde de Nöbetçi İdare Mahkemesi YD kararı vermiş. Davacının savunması ve konuya tekrar karar verilene kadar YD karar verildi yazıyor.
    Emniyetten yine hakkımda bilgi belge istemis. Mali Suçları Araştırma Kurulundan da mali rapor istemiş. Zaten Emniyetten ve diğer tüm kurullardan hakkımda bilgi belge yok diye yazı geldi. En ufak bir şey bulunmadı. Neden böyle bi karar çıkar anlamıyorum. 
    Bundan sonra ne olur sizce? Açığa mı alırlar yine ihraç mı ederler? 

    Bu kararın sonucu olarak sizin hukuki durumunuz kamu görevine hiç başlamamışsınız gibi olacak yani yeniden ilişiğinizi kesmeleri gerekir.

    Ancak uygulamada aynı kurumlar farklı kişiler için farklı uygulamaya gidebiliyor.


  3. HEMŞO, 7 saat önce yazdı:

    Merhaba sayın  Aklima istinaf için ceza avukatım örnek dilekçe gönderdi. Ben kendim düzenledim. Eğer sizin vaktiniz varsa idare mahkemesinin ret kararını ve düzenlediğim dilekçemi size atsam gözden geçirebilir misiniz? Ceza avukatımın vekaletnamesi idari davamda var ancak bu davayı ben kendim takip ediyorum.

    Sayın @HEMŞO 

    Sorarak zaman kaybetmenşze üzülürüm, lütfen gönderiniz. ardakayra.7667@yandex.com

    • Beğeni 2

  4. bilyusran, 14.07.2023 - 02:34 yazdı:

    @Aklima  istinaf dilekçesinde dava dilekçemden farklı olarak, dediğiniz gibi her ay için ayrı ayrı talepte bulunsam dilekçem ret olur mu acaba?

    Kısacası ne şekilde talepte bulunayım :))

    Sayın @bilyusran ,

    Dilekçe red olmaz. Ancak mahkeme dikkate almayabilir. Çünkü istinafın yapacağı değerlendirme verilmiş olan kararı şekil yönünden denetimi ile hukuka uygun olup olmadığı şeklinde olacak.


  5. bilyusran, 18 saat önce yazdı:

    Sn. Aklima İstinaf dilekçesi hazırlamaktayım. Maaş ve faiz talebi konusuna hangi şekilde yazılması en doğrusudur bilemedim.

    ”her ay için ayrı ayrı tahakkuk ettiği tarihten itibaren işletilecek faizi ile birlikte ödenmesini istediyseniz her ay için almanız gereken maaşınız o aydan itibaren ödemenin yapılacağı tarihe kadar ayrı ayrı faizi hesaplanarak ödenecek.” demiştiniz.

     “ kamu görevinden ayrı bırakıldığınız döneme dair mali haklarınızın faiziyle birlikte ödenmesini istediyseniz dava açılış tarihinden itibaren başlayacak şekilde yasal faiz ile birlikte ödenecek.“ demişsiniz. 
     

    Bu taleplerin  hangisini kullanmak en doğrusu?

    Ben dava dilekçemde ve cevaba cevabımda “OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu işleminin İPTALİ ile işlem nedeniyle yoksun kaldığım tüm parasal ve özlük haklarımın YASAL FAİZİ veAYM’nin bu konudaki kararları da dikkate alınarak ENFLASYON FARKI ile hesaplanarak TARAFIMA ÖDENMESİNE, ” şeklinde talepte bulunmuştum. 
     

    istinafta hangisini kullanmalıyım?

    Bu durumda dava açılış tarihi itibariyle faize hükmedilir.

    Olması gereken talep, her alacağınızı tahakkuk ettiği tarihten itibaren ayrı ayrı hesaplanacak faiziyle ödenmesini istemek.

    The Oracle, 22 saat önce yazdı:

    Burada paylaştığınız "en az 8 farklı yerden inceleme" hususunu biraz ayrıntılı yazabilir misiniz? Her mahkeme yapıyor mu veya herkes için yapılıyor mu?? Veya bir yerden tutturup red kararı verecekse ilk derece mahkemesi bu tip bir araştırmaya gerek duyuyor mu?

    Benim davamda her ne kadar içeriği ardışık arama olmasada sözde "ardışık arama" gerekçe sayılarak red verildi ve başka hiçbir kurumdan bilgi veya belge talep edilmedi. İstinaf sürecinde acaba yeniden bu 8 farklı yerden bilgi istenir mi?

    Danıştay'ın müdahalesi sonrası Ankara BİM in memuriyete dönüş davalarında isteği araştırmalar,

     

    Araştırma listesi.jpg

    • Teşekkür 1

  6. Lâl, 12.07.2023 - 12:40 yazdı:

    Merhaba istinafın kurumun itirazını kabul etme gerekçesi nedir? Her mahkemede olumlu kararlar var, olumsuzlar yoğunlukta. Bende sizin gibi düşündüm 13. İdarenin kararlarini görünce ama, olumlu kararlar da var özellikle son 1 yılda.

    Sn. @Aklima ilk derece mahkemesinde 13 ayrı kuruma 2 kez soruldu, hiçbirsey bulunamadı. Bunu istinaf için olumlu mu değerlendirmeliyiz?]

    Kesinlikle lehinize bir durum.


  7. tartar10, 10.07.2023 - 16:35 yazdı:

    Arkadaşlar, iyi günler. Dosyam istinafta (SGK kaydı ve çocukları dershaneye gönderme kriterleri var). E-devlet üzerinde hizmet yılım 29 yıl görünüyor. Emeklilik için 13.09.2022 tarihinde müracat ettim. 5,5 ay sonra toplam prim ödeme yılınız 22 yıl 7 gün diyerek red geldi.

    02.08.1991 yılında sigortalı çalışmaya başladım. 19.9.2001 yılında devlet memuru oldum.

    Devlet memurluğu öncesi, 02.08.1991-19.9.2001 yılları arasında SSK lı çalıştım. Sigortalı çalışma günlerinin intibakını yaptırmıştım. Hem şahıs hem de devlet katkı paylarını 2008 yılında ödedim.

    27.03.2023 tarihinde, SGK EMEKLİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KAMU GÖREVLİLERİ EMEKLİLİK DAİRE BAŞKANLIĞINA EMEKLİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KAMU GÖREVLİLERİ EMEKLİLİK DAİRE BAŞKANLIĞINA intibak işlemleri ile ilgili resmi yazıları ve intibak ödeme dekontlarını gönderdim.

    Bayramdan önce 4c emeklilik işlemleri evrak takip sisteminde 19.6.2023 tarihinde  "Aylık Bağlama servisine sevk edildi" yazdı. Bir daha gelişme olmadı. DYS evrak takipte de hiçbir gelişme yok.

    Sizce, emekli olabilir miyim?

    SSKlı çalışma döneminde "8 ay askerlik" hizmeti var. Borçlanmaya başvurdum. Yaklaşık 26.000 TL ödeme çıkmış. Bu parayı ödemem gerekir mi? Ödersem, 4c prim gün sayısına katkısı olur mu?

    20.03.2023 tarihinden bu güne tekrar SSK'lı olarak çalışıyorum. Son yedi yıl en fazla hizmet SSK üzerinden görünüyor. EYT'li olarak emekli olabiliyorum. Askerlik borçlanmasını ödediğim zaman da EYT yasasına göre mi emekli olurum.

    Bu konularda yardımcı olabilecek varsa memnun olurum. 

    Ankara'ya gidip görüşmenin faydası olur mu?

    Sayın @tartar10 ,

    4c emeklilik için yıpranma yada fhz almıyorsanız fiili 25 yıl gerekli. Yıpranma, GHz varsa bu süre 25 yılı geri çeker.

    4c öncesini birleştirdi iz ve toplam 25 yılı geçiyorsa emekli olursunuz. Bu durumda askerlik borçlanmasına gerek kalmaz.

    Sizin durumunuzda farklı bir husus var. Buda 4a çalışma süresi. Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet (360 x 7 = 2520 gün) süresi esas alınıyor. Bu kural sadece SSK’lı çalışanları değil, tüm çalışanları ilgilendiriyor.

    Sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde en fazla hangi statüde hizmeti varsa, yani sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçmişse, o statü şartlarıyla emekli olunuyor. 

    4c altında 25 yılınız yoksa ikramiye alamayacaksınız. 4c altında 25 yılınız varsa SGK ikramiye ödenmez ancak mahkemeye alırsınız 

    Eyt den faydalanacaksanız hesap ve prim gün sayısı ile giriş tarihi vs durumlar değişiyor. 

    Aylık bağlama servisine gitti görünüyorsa şimdiden hayırlı olsun diyeyim.

    Maaşı ziraat bankası yada vakıfbanktan TC numaranızla ara ara kontrol ediniz 


  8. HEMŞO, 10.07.2023 - 11:00 yazdı:

    Herkese Merhaba. Tam 4 yıl sonra maalesef 22.idare mahkemesinden hakkımda ret kararı çıktı. 4 yıl ne beklediler bilmiyorum. Bize yaşattıklarının mislisini yaşasınlar inşallah. 30 günlük itiraz süresi var. Elinde güncel dilekçe örneği olan yardımcı olabilir mi? 

    Sayın @HEMŞO ,

    Öncelikle geçmiş olsun, hiç bir şey bitmedi. Pes etmeyiiz.

    İstinaf dilekçesinin matbu kısımları olmakla birlikte önemli olan verilen kararın hukuka aykırılığın izah etmektir. Bu kapsamda size karşı kullanılan gerekçeleri çürütmek gerek. Buda hazır bir dilekçeyle olmaz.

    Kararı paylaşırsanız yorum yapmak doğru olacaktır.

    • Onaylama 1

  9. Vardırbirhayr, 19 saat önce yazdı:

    Bugün kurumdan arandım inşallah yarın iş başı yapacağım. @Aklima 

    Sayın @Vardırbirhayr ,

    Hayırlı uğurlu olsun. Sevindim. Mücadeleye devam.

    İstinaf aşamasına götüreceklerdir. Yd talepli istinaf başvurusunu UYAP tan görünce hemen yd nın anayasal olarak olmazsa olmaz iki kıstasının dilekçede iş bu dava kapsamında izah edilmediği/edilemediğini bu nedenle red edilmesi gerektiğini belirten bir dilekçe yazınız. Dilekçeyi hemen ilk derece mahkemenize veriniz.

    Davanın kamu görevine iade olduğundan 13 BİM bakacaktır. Dün OHAL komisyonundan red alıp idare mahkemesine iade olan bir kişinin kararı onaylandı.

    İlk derece mahkemesinde en az 8 farklı yerden inceleme yapıldıysa sıkıntı yok demektir.

    Tekraren hayırlı olsun.


  10. Ghaneli, 25 dakika önce yazdı:

    Dosyanın Son Aşaması  ( 01/11/2022 ), Karar Verildi ( Dosyanız hakkında nihai karar verilmiştir. Gerekçeli kararın yazımı ve imzaları tamamlandıktan sonra tarafınıza tebliğ edilecektir. )

    Karar Sonucu ( 01/11/2022 ) , BOZMA

     

    Danıştay sitesinde bu yazıyor .. ancak UYAP evrak kısmında hiçbirşey yok .. 

    bu konuda bilgisi olan var mı ? 

    bozma derken ne beklemeliyim .. bozmanın çeşidi var mı ?  

    Bozma kararı; iptal yada red manasına gelmez. Kararın açıklanacak gerekçeyle bozulduğu yani hükmün berilmemeiş gibi sayıldığı bir durum meydana gelir. Dava alt mahkemeye bozma gerekçesini düzelterek yeniden karar verilmek ğzere gönderilir. İmza kısmınızda, bakan onayı ile kamu görevinden çıkatıldığınız yazıyor. Bu konudaki davalarda genel gerekçe kişi hakkında yeterince araştırma yapılmaması gösterilip araştırma yapılması gereken yerler sıralanarak karar bozuluyor. Bu nedenle 2022 yılı eylül ayından itibaren özellikle Ankara ve İstanbul BİM Keri aynı gerekçelerle bozma kararları veriyor. Bu güne kadarki tecrübeye binaen Danıştay bozma kararları genel belirttiğim nedenle.


  11. portakal çiçeği, 8 saat önce yazdı:

    iyi akşamlar

    8 temmuz bugün...

    701 sayılı KHK'nın yayımlandığı gün...

    son KHK zulmünün 5. yılının geride kaldığı gün...

    kimsenin umurunda olmayan gün...

    ateşin, düştüğü yeri yaktığı gün...

    yakınlarımızın 'hayırlısı olsun' dedikleri ve sustukları gün...

    hukuksuzca terörist ilan edilenlerin acılarının kenardan izlendiği gün...

    hayatın bize tamamen geleceksiz göründüğü gün...

    geçen gün forumu okurken minik kızım yanımdaydı ve bana "anne ben büyüyünce KHK forum yüklemeyecem" dedi. boğazım düğümlendi. bu da geçecek dedim kendime ama biliyorum ki hayatımızdan çalınan yılların telafisi de asla olmayacak.

    hepimiz için, en kısa zamanda, bunlar yaşandı, hepsi geçti, gitti diyebilmeyi o kadar çok istiyorum ki...

    Tek sıkıntı zaman, parayla alınabilecek en değerli meta olan zaman.

    • Beğeni 1
    • Teşekkür 1

  12. Dexfield, 03.07.2023 - 11:16 yazdı:

    merhaba. toplu para alma olayı hakkında bilgi verebilir misiniz? çok bilgi kirliliği var bu konu hakkında. o zamanki maaşları baz alıp yasal faiz mi uyguluyorlar?

    Davayı açarken talepleriniz içerisinde kamu görevinden ayrı bırakıldığınız döneme dair mali haklarınızı size ödenmesini istemişsiniz sadece kamu görevinden ayrı bırakıldığını döneme dair her ay için maaşınız almanız gereken dönemdeki meblap olarak ödenecek. Bu durumda ödemeler size yapıldıktan sonra ödeme tarihinden itibaren 30 gün içerisinde idareye başvurup yasal faizini isteyebilirsiniz ya da idare mahkemesine yeniden dava açarak yasal faiz talebinde bulunabilirsiniz bu durumda mahkemeler yasal faize hükmediyor. Dava dilekçesinde faiz istemediyseniz usul olarak ödeme size yapıldıktan sonra 30 gün içerisinde idareden yasal faiz talebinde bulunmanız bunun reddedilmesi üzerine dava açmanız gerekiyor

    Dava dilekçesinde kamu görevinden ayrı bırakıldığınız döneme dair mali haklarınızın faiziyle birlikte ödenmesini istediyseniz dava açılış tarihinden itibaren başlayacak şekilde yasal faiz ile birlikte ödenecek.

    Dava dilekçesinde kamu görevinden ayrı bırakıldığınız döneme dair mali haklarınızın her ay için ayrı ayrı tahakkuk ettiği tarihten itibaren işletilecek faizi ile birlikte ödenmesini istediyseniz her ay için almanız gereken maaşınız o aydan itibaren ödemenin yapılacağı tarihe kadar ayrı ayrı faizi hesaplanarak ödenecek.

    Kamu görevinden ayrı bırakıldınız döneme dair mali haklarınızın nasıl ödeneceği tamamen dava dilekçenizdeki taleplerinizle bağlıdır ve talebiniz doğrultusunda mahkeme karar verir siz yasal faiz istemediyseniz mahkeme yasal faize hükmetmez birkaç tane kazara nasıl faiz istememiş olmasına rağmen yasal faizde hükmeden mahkeme kararı gördüm.

    Polis arkadaşlar için de güzel bir haberi paylaşmak isterim. Araştırma merkezine memur olarak atanan polis arkadaşlardan Bu duruma itiraz edip polis olarak atanmak üzere davayı kazananlar uzun zamandır bekletilmekteydiler ancak son 1 aydır giderek hızlanan bir şekilde araştırma merkezine memur olarak atanan polis arkadaşlardan da davasını kazananların atamaları polis olarak yapılmaya başladı.

    • Beğeni 2
    • Teşekkür 2

  13. Lâl, 03.07.2023 - 00:11 yazdı:

    Bu telafisi mümkün olmayan ifadesinin olduğu cümle taslak sanirim. Çok sık duyuyorum.

    İdarenin iade kararinin hukuka aykiri olmasi ve bu telafisi mümkün olmayan hasarlar diye yd talep etmesine ne tarz bir savunma yazilabilir? Bir örnek var mı? @Aklima

    Beyanı kendim yazdım zaten, bu kısmi da eklerim. Avukatı süreci yönetsin diye tuttuk. Bana mesaj atmiş dava açılınca haber verin beyanı yazalim diye

    Söz konusu ifade anayasanın 125 maddesinde geçer,

    "İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe gösterilerek yürütmenin durdurulmasına karar verilebilir."

    Şeklindedir ve yürütmeyi durdurma istemek için tırnak içerisinde alıntıladığım iki kıstasın birden gerçekleşmesi gerekir.

    Yd talebinde bulunan taraf yd talebine gerekçe olarak bu iki kıstası izah etmek ve açıklamak zorundadır eğer ki davalı idare yd talebinde bulunurken sadece bu ifadeye yer vermiş ve bu ifadelerin gerekçelerini izah edememişse bu durumu vurgulayıp yürütmeyi durdurmak talebinin genel geçer bir şekilde sadece anayasanın ilgili maddesinin alıntılanarak yapıldığını ancak telafisi mümkün olmayan zararların ne olduğu ve hukuka aykırılığın ne olduğunu dilekçesinde izah edemediğini Bu nedenle yd talebinin reddi gerektiğini belirten basit bir dilekçe yazmanız yeterli

    takk222, 03.07.2023 - 15:19 yazdı:

    İyi günler, göreve iade de geçmişe dönük maaşları alırken SGK da gözüken miktarı mı kesiyorlar yoksa maaştaki miktarı mı kesiyorlar, ay bazında SGK maaş arasın 3 4 bin fark varda bilenler cevaplarsa sevinirim.

    Ulama olarak kamu görevinden ayrı bırakıldığınız dönemde 4a'lı olarak çalışmışsınız bu dönemde aldığınız maaşlar size ödenecek olan geçmişe dönük maaşlarınızdan kesiliyor.

    Bu konuda bir idare mahkemesi Bu durumun hukuksuz olduğunu belirterek 4 al çalışılan dönemdeki kazanılan Mevlana geçmişe dönük mali haklardan kesilmesi işlemini iptal etti. Genel olarak mahkemeler kişinin bu talebini reddediyor. Son olarak Ankara'da bir mahkemede idare mahkemeleri arasındaki bu çelişkiyi danıştaya taşıdı ve kişinin davasını bekletici mesele olarak durdurdu danıştay'dan gelecek olan karara göre bütün idare mahkemeleri için ortak bir yol belirlenmiş olacak.


  14. Lâl, 30.06.2023 - 13:15 yazdı:

    "Yd talebine itiraz"  şeklinde bir uygulama yok dedi benim avukatim da ayni şekilde. Yd kabul edilirse ona itiraz ederiz dedi. Normalde istinaf a hiç dilekçe yazmiyoruz, beyan edeceğimiz herseyi bu güne kadar ettik dedi. Ama Msb eşimle ilgili süreçler yeniymiş gibi dosyaya haziran tarihli evraklar ekledigi için( ayni seyler tarihi degistirmisler) dosyaya yeni evrak girmiş gibi görünüyor, onlara beyan yazalim dedi. 15 gün oldu, beyanı yazdim, danistay emsallerini bile ekledim. Yazıp göndermedi daha avukatim bekliyorum. Bölge idareye gönderildi olarak da kaldi, henüz istinafin dosyasi da açilmadi. Tatil diye heralde.

    Sayın @Lâl,

    İdari davalarda istinaf aşamasında yd karaları verilirken red veya kabul, kesin hükmüyle verilmekte. Kesin hükmüyle verilen yd kararının itiraz mercii maalesef yok.


  15. dgnn, 30.06.2023 - 12:49 yazdı:

    Hocam siz daha önce de bu durumu vurgulamıştınız. Ben avukata kurum YD talepli itiraz edecektir bizde karşı dilekçe verelim dedim.  Öyle birşey yok dedi yarım saat boş boş konuştu. Yani avukattan hayır yok. Kendimiz dilekçe yazabiliyor muyuz.

    Sayın @dgnn ,

    Yazabilirsiniz ancak vekiliniz olduğu için dikkate alınmaz.

    Mevzu yd talebine itiraz değil. Mevzu yd talebinin hukuksuzluğu ve anayasal iki gerekliliğinin neler olduğunun idarece dilekçede belirtilmesi, genel geçer ifadelerle telafisi mümkün olmayan durumlar olduğunu ileri sürmesine ve telafisi olmayan durumları mahkemenin bulmasını isteyen bir üslup kullanmalarına mahkemenşn dikkatini çekmek.

    Neden, mahkeme yd kararını verirken karşı tarafın savunmasını isteyedebilir istemeyedebilir. İstemeden karar verecek olmasına karşın bir dilekçe yazılacak. Bunun adı itiraz dilekçesi değil, ek beyan dilekçesi olarak veriniz. Siz verinde mahkeme yok saysın.

    • Onaylama 1

  16. Eleybe, 28.06.2023 - 15:00 yazdı:

    Arkadaşlar merhabalar. Öncelikle herkese iyi bayramlar dilerim. Ben 28. Daireye bir yıl önce dava açmıştım.durusmasiz olarak. acaba dilekçe ile duruşmalıya çevirebilir miyim davayı.boyle bir uygulama varmı. Duruşmalıya çevirmeli mıyım sizce farkeder mi. Kafam çok karışık. fikirlerinizi söylerseniz çok sevinirim.

    Sayın @Eleybe,

    İdari Yargılama Usul Kanununun 1. maddesinin 2. fıkrası; "Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinde yazılı yargılama usulü uygulanır ve inceleme evrak üzerinde yapılır." 

    17. maddesinin 3 üncü fıkrasıysa "Duruşma talebi, dava dilekçesi ile cevap ve savunmalarda yapılabilir."

    18. maddesi "Duruşmalarda taraflara ikişer defa söz verilir. Taraflardan yalnız biri gelirse onun açıklamaları dinlenir; hiç biri gelmezse duruşma açılmaz, inceleme evrak üzerinde yapılır."

    şeklindedir. Bu kapsamda, kamu görevine iade olmayla ilgili bir davanın duruşmalı olmasının size bir etkisi olmaz. Etkisi olduğuna inanan ve paylaşanlar mutlaka var ve olacakta. Ortak yanları davayı kazanmaları. Sıkıntı ise; duruşmalı dava açıp, kendini hazırladığı üzere hakimlerin gözlerine bakarak (mümkün olursa) ve vicdanlarına seslenerek içindekileri söyleyen ancak davayı kaybedenlerin bu durumu paylaşmamaları nedeniyle yani aynı durumdaki kişilerden sadece davayı kazananların paylaşımları nedeniyle oluşan algı.

    dava dilekçenizi verdiniz, savunma yapıldı, cevap verdiniz, savunma yapıldı. Sizin için dava dilekçeniz yada idarenin savunmasına cevap vereceğiniz dilekçeyle duruşma isteyebilirsiniz. Bu aşamalar geçtiyse duruşma isteme hakkınız bitmiştir. Olduya siz yinede istediniz ve kabul edildi, istinaf veya üst mahkemede usul hatası olarak tespit edilir. Mahkemeye evrak olarak sunamayacağınız yada sunsanızda göstererek etkiyi arttırabileceğiniz hususlar varsa duruşma elbette faydalıdır. Bir hukuk bürosunun örnek bir paylaşımı "Bizim duruşma talep ettiğimiz dosyalara örnek vermek gerekirse Afganistan’dan kaçıp ülkemize sığınan bir müvekkilin Taliban tarafından demirle yakıldığına dair anlatımı mahkemeye sunmak ve vücudunun çeşitli yerleri yanan müvekkili mahkeme yeteneği göstermek amacıyla duruşma talep ettiğimiz olmuştur." başka bir örnek "Başka bir örnek vermek gerekirse LGBT üyesi olan yine Afganistan’dan kaçıp ülkemize sığınan Taliban’ın ölüm tehdidi altındaki müvekkilin savunmasını yapmak için mahkemeye konuşması, ses tonu, giyinişi ve aurasını anlatmak böylece LGBT’li olduğunu ispatlamak için duruşma talep ettiğimiz olmuştur."


  17. Demirci, 20.06.2023 - 08:48 yazdı:

    Katılma talebiyle istinaf dilekçesi verirseniz, davalı idare gibi siz de ilk derece mahkemesinin kararına itiraz ederek karari temyize götürmüş olursunuz (ilk derece mahkemesinin kararı tamamıyla sizin lehinize olduğu için, böyle birşey yapmanız elbette yanlış olur).

    Karardan memnunsaniz (yani ilk derece mahkemesinin kararina itiraz etme gibi bir niyetiniz yoksa), davalı idarenin istinaf dilekçesine cvp verme zorunlulugunuz yok ama cvp verip karşı tarafın argümanlarıni curutmeniz çok iyi olur. Ben olsam mutlaka cvp verirdim, işi şansa bırakmaya gerek yok.

    Sn. @Aklima yanlış mıyım, siz bu konuda ne dersiniz? 

    Size tebliğ edilsin yada edilmesin mutlaka ama mutlaka davalı idarenin istinaf dilekçesine karşı dilekçe veriniz. İdarenin istinaf dilekçesinde ileri sürdüğü hususları mutlaka hukuken çürüten bir dilekçe veriniz. Verilen kararda yapılan araştırma ve lehinize hangi gerekçelerle hüküm kurulduğunu vurgulayınız.

    • Onaylama 2

  18. takk222, 19.06.2023 - 21:36 yazdı:

    Sayın @Aklima

    İlk mahkemeyi kaybettim, istinafı yeni kazandım dzkk personeliydim de bundan sonraki süreç nasıl işleyecek ne zamana mesleğe dönerim, döndüğüm de oyak rütbe tazminat vs. İçin dilekçe yazmam ya da dava açmam gerekli mi , teşekkürler

    Öncelikle hayırlı olsun.

    İstinaden verdiği karar ilk derece mahkemesine gönderilecek.

    İlk derece mahkemesi kararı MSB ye gönderecek. Bu ikisi yaklaşık 3 hafta civarında sürebiliyor.

    Sonra MSB durumu deniz kuvvetlerine bildirecek Deniz kuvvetleri Komutanlığı size tebligat gönderecek mesaiye başlamanız için akabinde size bildirilen yere gidip katılışınızı yapacaksınız.

    Anayasa mahkemesinin Ocak ayında vermiş olduğu iptal kararını nedeniyle 12 Ocak 2023'ten sonra mahkemelerle kamu görevine iadesine karar verilen herkes asker olarak atanıyor.

    Yarın da mali ve özlük haklarının ödenmesi şeklinde bir hüküm varsa burada geçen mali haklar nedeniyle yapmanız gereken bir husus var şöyle ki �dari yargılama usulü kanunu 28 maddesi gereği davalı idareye mahkeme kararında geçen mali haftanızın ödenmesi için bir IBAN numarasını belirtiniz dilekçe yazmanız gerekiyor bunu yazmazsanız da paranızı alıyor musunuz alırsınız ama şöyle ince bir nokta var aynı maddede geçen ifadeye göre mahkeme kararının idareye bildirildiği tarihten söz konusu mali değerin ödendiği tarihe kadar geçen süre için tecil faizi uygulanıyor olası ödemelerinizi 2 ay 3 ay 4 ay gibi bir sürede alacaksınız bunu size avantajı olacaktır ayrıca şöyle bir husus var idare mahkemesinin vermiş olduğu kararı idare 30 gün içinde uygulamak zorundadır bu en uzun süredir ancak gene 28 madde kapsamında sizin mali haklarınızın ödenmesi için IBAN numarasını belirttiğiniz tarih bu 30 günün başlangıcı olarak da bazı kararlarda kabul ediliyor bu nedenle mağduriyet yaşamamak adına söz konusu dilekçeyi vermenizi tavsiye ederim.

    Oyak konusundaki husus tam olarak anlamadım ancak şöyle bilgi verebilirim mali haklarınızın ödenmesi kapsamında kamu görevinden ayrı bırakıldınız döneme dair aylık oyak primleriniz Oya gönderilecek SGK primlerini SGK'ya gönderileceklerini SGK'ya gönderilecek gerekli işlemler yapılacak sonrasında siz Oya başvuru yaparak rezervlerinizin emsalleriniz seviyesine getirilmesini isteyeceksiniz ki kamu görevinden ayrı bırakıldığınız sürenin uzunluğuna bağlı olarak çok büyük rakamlar çıkabiliyor oyak bunu sizden isteyecek bunu ödeyerek hayatta ödemeden dava açarak idarenin sizin nam ve hesabınıza o yağı yatırmasını sağlayabilirsiniz.

    Kamu görevine yeniden başladıktan sonra SGK'ya gönderilen primleriniz ile ilgili olarak yapmanız gereken tavsiye edeceğim bir husus daha var şöyle ki mali haklarınız ödendi SGK primlerinizin gönderildiğine dair size dekont verildi bordrolarınızı aldınız, öncelikle hitap hizmet dökümünde kamu görevinden ayrı kaldınız dönemlerin işlenmiş olması gerekiyor. Hitap kayıtlarını Deniz kuvvetleri Komutanlığı düzeltilecek SGK uzun vade hizmet dökümündeki kamu görevinden ayrı bırakmadığınız dönemin döneme dair her ay olması gereken girdilerse sizin mali haklarınızın düzenlenmesi aşamasında bordrolar yapılırken ya Deniz kuvvetleri veyahut da son çalıştığınız sizi ödemeyi yapacak olan Birlik veri girişi yaptıkça otomatik olarak düşecek bunları gördükten sonra birkaç ay bekleyip SGK'ya bir yazı ile başvuruda bulunun bunu cimer üzerinden yapabilirsiniz kamu görevinden çıkartıldığınız işte geri döndüğünüzü şu tarihi itibariyle başladığınızı ve size çalıştığınız kurum tarafından kamu görevinden ayrı kaldığınız zamana dair aylık primlerin gönderildiğinin belirtildiğini bununla ilgili gelecekte sıkıntı yaşamamak adına SGK uzun vade hizmet dökümünde görmüş olduğunuz veri girişlerinin karşılığı olan aylık primlerin SGK'da doğru yere ulaşıp ulaşmadığını eğer ulaşmamışsa gerekli yazışmalar yapılarak söz konusu veri girişleri karşılığı primin nam ve hesabınıza kaydedilmesini istediğiniz belirtiniz bir dilekçe gönderin. Bu şu sebepten önemli, emekli olmak istediğiniz zaman kamu görevinden ayrı bırakıldınız döneme dair primleriniz eğer ki SGK'da doğru yere gitmemişse bu dönemi SGK uzun vade hizmet dökümünde veri girişi olarak görmenize rağmen SGK emeklilik hesabınızda bu süreyi düşecek yani fiili çalışma süreniz eksilecek.

    Mahkeme kararınızda mavi gözlük haklarınızın ödenmesine dair bulunan ifadeye bağlı olarak göreve başladıktan sonra kimlik kartınız silahınız lojman puanınız kamp puanlarınız kıyafet puanlarınız gibi haklarınız için ayrı ayrı dilekçe yazabileceğiniz gibi mahkeme kararının idareye tebliği için kapalı tebligatı uyak da gördüğünüz andan itibaren 35 gün bekleyip size herhangi bir özlük hakkı iadesi yapılmamışsa bu durumu mahkeme kararının uygulanmaması gerekçesiyle 20.000 25.000 30.000 gibi rakamlarla manevi tazminata konu edebilirsiniz.

    • Teşekkür 1

  19. ergunkeskin, 16 saat önce yazdı:

    @Zimmermen Arkadaşım beni de bugün aradılar defterdarlıktan. IBAN güncellemesi için. Ben bir yıllık eğitim ücretini o zamanın parasıyla 10300 tl peşin ödemiştim. Şimdi bu para bana yasal faiziyle mi ödenecek? Öyle olursa 16000 tl gibi bir rakam çıkıyor. Yoksa TÜFE/ÜFE gibi oranlarla mı ödenecek? Bu konuda bilgisi olan var mı acaba? Herkese selamlar.

    Yatırdığınız paranın iadesi neye dayanarak yapılacak? Asıl soru bu.

    Ödemeye gerekçe olacak olan karar/mevzuat neyse ona bakınız.

    Paylaştığınız kadarıyla uygulansa bile en fazla yasal faiz yada tecil faizi uygulanır. 


  20. aylin yağmur, 07.06.2023 - 10:36 yazdı:

    Merhabalar, 

    Ben idare mahk red almıştım. Dosyam şu an bölge idare'de. Adres değişikliğim olmuştu. Sanırım dilekçe ile bu durumu bildirmem gerekiyor. Daha önce bu tarz bir dilekçe ile başvuru yapan arkadaş var mı acaba? Varsa dilekçe örneğini paylaşabilir mi? Şimdiden teşekkürler. 

    Sayın@aylin yağmur,

    Özel bir formatı yok.

    ...... idare mahkemesi başkanlığına

    mahkemeniz nezdinde E:..... ile görülmekte olan davayla ilgili olarak; yerleşim yeri ve iletişim adresim dava dosyasında ........... olarak görünmektedir. .... tarihi itibariyle söz konusu adresten taşındım. Güncel adresim ........ olup MERNİS kayıtlarında da güncellenmiştir. İş bu dilekçem tarihi itibariyle mağduriyetime neden olmamak adına hakkımdaki her türlü yazışmanın güncel olan adresime yapılmasını arz ederim. ..... (tarih)

     

    ad soyad

    TC no

    güncel iletişim adresi

    telefon

    eposta

     

×
×
  • Yeni Oluştur...